Intervju Izvršnog direktora IRF-a, dr Zorana Vukčevića, o ostvarenim rezultatima i planovima za naredni period

Dodajte komentar

„IRF je za prvih sedam mjeseci ove godine ukupno plasirao 97 mil €, ukoliko to uporedimo u odnosu na naš plan za 2017. godinu koji iznosi plasiranje u iznosu od 120 mil €, onda možemo zaključiti da je došlo do značajnog povećanja plasmana“ – istakao je g-din Vukčević.

„Od tih 97 mil € čak je 70% plasirano direktno, a samo 30% je plasirano preko banaka. Ove godine IRF kao finansijska institucija je značajno vodila računa da obezbijedi crnogorskoj privredi dugoročne kredite, shodno tome od ukupnog iznosa preko 67 mil € su dugoročni krediti, dok se preostali iznos odnosi na kratkoročne kredite. Na taj način IRF je uspio da u 2017. godini značajno poboljša kreditnu aktivnost i ostvari bolje rezultate u odnosu na one iz 2016. godine. Uzimajući u obzir sadašnji trend, IRF je u 2017. godini značajno premašio svoj plan“- zaključuje g-din Vukčević.

IRF plasira svoja sredstva kroz 33 kreditne linije, to su kreditne linije koje možemo klasifikovati kroz četiri grupe programa finansijske podrške za:

  • Razvoj preduzetništva, (mladi, početnici, žene, visokoškolci, tehnološki viškovi, individualni poljoprivredni proizvođači, inovativno preduzetnišvo, ICT biznis, klasterska proizvodnja, osobe sa invaliditetom i slično);
  • Podrška postojećim mikro, malim i srednjim preduzećima kroz podsticaj njihovog daljeg rasta i razvoja, sa posebnom pažnjom na prioritetne sektore crnogorske ekonomije (turizam i ugostiteljstvo, poljoprivreda i proizvodnja hrane, proizvodnja, usluge, ICT i slično);
  • Podrška preduzećima kroz održavanje i/ili poboljšanje likvidnosti (kratkoročna kreditna sredstva, refinansiranje postojećih kreditnih sredstava, faktoring finansiranje, trajna obrtna sredstva i kratkoročni krediti);
  • Podrška infrastrukturnim projektima, projektima od ekološkog, lokalnog i državnog značaja i projektima iz oblasti energetike i energetske efikasnosti.

„Od svih kreditnih linija koje smo realizovali u 2017. godini, najviše sredstava je usmjereno ka podršci turizmu, poljoprivredi i proizvodnji tj. onim sektorima koji predstavljaju prioritet razvoja privrede u Crnoj Gori. Isto tako značajno je da od novih kreditnih linija iz 2017. godine postoji veliko interesovanje za kreditnu liniju za greenfield investicije čime omogućavamo izgradnju novih kapaciteta i otvaranje novih radnih mjesta“, zaključio je g-din Vukčević.

IRF je u prethodnom periodu animirao visokoškolce koji se nalaze na evidenciji ZZZCG kroz održavanje seminara „Možeš i ti“ u saradnji sa crnogorskim opštinama sa ciljem da preuzmu stvar stvar u svoje ruke i riješe svoju egzistenciju.

Investiciono-razvojni fond Crne Gore (IRF) i Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) su nedavnim potpisivanjem Sporazuma o saradnji uspostavili međupartnerski odnos u cilju dinamiziranja podrške nezaposlenim licima u Crnoj Gori da pokrenu sopstveni biznis. Sporazumom o saradnji između IRF-a i ZZZCG predviđeno je da se kroz razvoj preduzetništva i kroz finansijsku i nefinansijsku podršku omogući nezaposlenim licima koja se nalaze na evidenciji Zavoda da obezbijede sopstvenu egzistenciju.

Izvršni direktor IRF-a je istakao da je od mjeseca jula ove godine ta institucija počela sa intenzivnom promocijom instrumenata podrške za posebne ciljne grupe kao što su žene u biznisu, mladi, visokoškolci, tehnološki viškovi, individualni poljoprivredni proizvođači, i to u saradnji sa ZZZCG gdje žele da omoguće da što veći broj onih lica koja se nalaze na evidenciji ZZZCG iskoriste kreditnu podršku IRF-a. Isto tako, IRF će od mjeseca septembra biti u prilici da ponudi neke nove instrumente podrške, u pitanju je Garantni fond i obezbjeđenje mikrofinansiranja.

G-din Vukčević je podsjetio da IRF svoju poslovnu politiku posvećuje svakom preduzetniku posebno naglasivši da je poslovni princip te institucije da IRF posjećuje klijenta, umjesto da klijent dolazi u IRF.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *