Trend rasprodao akcije Jugopetrola i CGES-a

Dodajte komentar

Vrijednost indeksa deset najlikvidnijih hartija Montenegroberze MNSE 10 pala je juče na 821,31 poena što je treći najniži nivo od 2. aprila 2015 godine, kada je počelo računanje ovog berzanskog indeksa, iako se na berzi trgovalo za čak 1,41 milion eura.

Razlog za pad tržišta je taj što je Otvoreni investicioni fond Trend morao, nakon osam mjeseci, da ispoštuje nalog Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) i rasproda akcije Jugopetrola i CGES-a, kako bi njihovo učešće u portfoliju sveo na manje od deset odsto.

Prodato je ukupno oko 1,12 miliona akcija CGES-a za 638.043 eura po prosječnoj cijeni od 57 centi koja je bila niža 3,92 odsto u odnosu na prethodni dan trgovine, kao i 55.260 dionica Jugopetrola po prosječnoj cijeni od 10,8 eura ili 4,36 nižoj od prethodne.

Najveći broj ovih akcija kupljen je posredstvom kastodi odjeljenja Erste banke.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” KHOV je svoj nalog u skladu sa odredbama Zakona o investicionim fondovima za prodaju akcija sa većim učešćem CGES i Jugopetrol, izdala OIF Trend još prije osam mjeseci i to prvo da se odradi na period od šest mjeseci, a potom je taj rok produžen za dva mjeseca, koja su istekla.

Na berzi je juče prodato i 1.652.500 akcija Zatvorenog investiciono fonda Trend za 148.696 eura, a prosječna cijena je porasla na devet centi, ili 3,21 odsto u odnos na prethodni dan trgovine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *