Port of Adria: Kontinuitet poslovanja kompanije nije ugrozen

1 komentar

Navodi u izvještaju nezavisnog revizora Deloitte na osnovu revizije finansijskih iskaza Port of Adria AD Bar odraz su standardne forme izvještavanja koji se primjenjuju na osnovu Međunarodnih standarda revizije. Kontinuitet poslovanja Port of Adria nije ugrožen ni na koji način, navode iz kompanije u saopstenju dostavljenom nasom portalu.

REVIZORSKI IZVJESTAJ MOZETE POGLEDATI OVDJE:

http://www.bankar.me/wp-content/uploads/2017/06/Revizorski-izvjestaj-2016.pdf

Kompanija tačno i pravovremeno obračunava poreske obaveze prema Državi i uredno ih izmiruje. Pismo podrške većinskog vlasnika Global Ports Holding potvrda je postojeće prakse jer kompanija ne bi bila u mogućnosti da realizuje planirani investicioni i socijalni program, da nije bilo finansijske podrške matične kompanije. Od momenta promjene većinskog vlasnika, Port of Adria bilježi pozitivan rastući operativni rezultat, što znači da su prihodi od obavljanja redovne djelatnosti veći od rashoda poslovanja. Sve ostalo, uključujući npr. akumulirani gubitak i otvorena pitanja sa AD Luka Bar, posljedica su naslijeđenog stanja u bilansima, sprovođenja socijalnog programa i neadekvatno riješenih odnosa dva koncesionara.

Problem obezvređenja zemljišta, građevinskih objekata i opreme datira iz perioda prije privatizacije. U svom izvještaju za 2013. godinu, nezavisni revizor se uzdržao od mišljenja upravo ukazujući na činjenicu da Društvo, tada u većinskom vlasništvu Države, nije ispitalo umanjenje vrijednosti osnovnih sredstava iako su postojale naznake da su neke grupe tih sredstava obezvrijeđene.

Nakon preuzimanja Port of Adria, za potrebe izrade konsolidovanog izvještaja o poslovanju Holdinga, Global Ports je u 2014. godini angažovao nezavisnog procjenitelja iz Turske koji je procijenio vrijednost nekretnina, postrojenja i opreme kompanije. Kao ovlašćeni revizor Port of Adria, Deloitte je imao uvid u ovu novu procjenu i na osnovu toga dao negativno mišljenje smatrajući da je u bilansima Port of Adria vrijednost osnovnih sredstava precijenjena, te da je trebalo izvršiti obezvređenje sredstava u iznosu od oko 26 miliona eura.

Do kraja 2017. godine, menadžment Port of Adria namjerava da angažuje nezavisnog procjenitelja koji će procijeniti osnovna sredstva i čiji će izvještaj biti predstavljen akcionarima kompanije. U skladu sa tim, a na osnovu odluke Skupštine akcionara, računovodstveno će se konstatovati stvarno stanje.

Konstatacija revizora o neadekvatno obračunatim odloženim porezima direktna je posljedica prethodno navedenog, s obzirom da je u pitanju kalkulativna kategorija koja se obračunava na  privremenu razliku između neto sadašnje vrijednosti sredstava u poreske  i računovodstvene svrhe. Ova stavka nema uticaja na stvarnu obavezu za porez prema Državi na kraju obračunske godine.

Vrijednosti neusaglašenih potraživanja, odnosno obaveza sa AD Luka Bar iznose 165.732 eura i 22.357 eura, respektivno i predmet su kontinuirane komunikacije između dvije kompanije.

S obzirom na pravni stav Vrhovnog suda kojim je potvrđeno da individualni kolektivni ugovor nije u primjeni, rezervisanje za buduće otpremnine zaposlenih izvršeno je na osnovu odredbi Zakona o radu. U međuvremenu, Port of Adria je predala inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Granskog kolektivnog ugovora za pomorski saobraćaj i lučko-pretovarne usluge, zakljucuju u saopstenju iz kompanije.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Treba biti visoko oprezan sa ovakvim nalazima jer se nazalost big 4 kompanija ne moze e apriori vjerovati.

    Prvo, ako je tacna procjena, onda se ista metodologija mora primijeniti na Luku Bar a tamo ce to onda biti gubitak od bar 50-tak miliona – princip uporedivnosti istog trzista. A dodatno Luka ima lokalnog revizora neznavenog oko stvarne primjene MRS/MSFI okvira pa svi nedavni argumenti iz hajke da se sprijece Poljaci da dodju padaju u vodu u cjelosti.

    Drugo, u bordu PoA sjede neoliberali koji saradjuju sa revizorskom kucom oko ko zna kakvih pozadisnkih agendi. Turksi menadzement se nije pokazao kao konstruktivan, ali nisu tolike neznalice da ce se moci sada lako udaljiti iz luckog kruga. Oni su bar vise politicki zasticeni od bilo kojeg CG politickog uplitaca.

    Trece, ako se ova procjena odnosi na “smece” iz fiannsijkih izvjestaja koje u privatizacionim kompaniama ostavljeno jos dalekih 1993 odnosno 2001, onda novi vlasnik nije sa ugrozenim buducim poslovanjem. To je onaj dolazak na brisani prostor sa kojeg ce se ici prema drugacijem.

    Ali, jedno moze biti korisno: ako je ovo model da se ponisti losa strateska odluka Lazovica oko rascjepkavanja Luke Bar onomad, onda mozda bude nekakvog benefita.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *