Dieselgate: Svjetska potraga za bivšim menadžerima VW-a

Dodajte komentar

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država organizovalo je zbog varanja na testovima emisija gasova svjetsku potjeru za pet bivših menaždera i programera Volskwagena.

Među njima su i dva čovjeka od povjerenje višeg predsjednika Uprave Martina Winterkorna, izvijestio je Süddeutsche Zeitung.

Cilj američkih vlasti je dovesti optužene za počinjene prevare i kršenje američkih zakona o zaštiti prirodne sredine iza rešetaka. U akciju je uključen i Interpol.

Portparol kompaije je odbio da komentariše izvještaje. Ranije ove godine američki FBI je uhapsio menadžera VW-a tokom zaustavljanja na aerodromu u Majamiju. Njemu, prema Ministarstvu pravde SAD, prijeti kazna do 169 godina zatvora.

Vansudsku nagodbu Volkswagen je postigao u septembru 2015. priznajući da je manipulirao sa emisijama gasova na jedanaest miliona dizel ličnih automobila.  Skandal je već koštao kompaniju više od 22 milijardi eura. Slučaj je, međutim, još uvijek daleko od okončanja, jer hiljade VW dioničara i kupaca automobila tuži proizvođačs automobila za naknadu štete.

Pet optuženih menadžera ne očekuje ekstradiciju od saveznih njemačkih vlasti, budući da zakon to zabranjuje. Izuzetak su zločini koje su njemački državljani počinili u inostranstvu i kažnjeni su od međunarodnog suda. Ali, pojedinci moraju imati u vidu da mogu biti uhapšeni van Njemačke. Američko ministarstvo pravde je izjavilo ranije da je zatvorilo VW menadžera i optužilo neke druge odgovorne ličnosti. Među njima nema sadašnjih članova menadžmenta i nadzornog odbora. Nekoliko šefova razvoja već je napustilo grupu.

Njemački tužioci istražuju gotovo 50 osumnjičenih u vezi sa dizel skandalom. VW direktor Matthias Müller, šef VW branda Herbert Diess i predsjednik Nadzornog odbora Hans Dieter Pötsch optuženi su u jesen 2015. da su informirali investitore prekasno o finansijskim posljedicama obmane. Oni odbacuju navode iz optužbe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *