Pregled štampe za 22. jun: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Uslovi neozbiljni, neko da odgovara

Udruženje manjinskih akcionara Ulcinjske rivijere pitalo je Vladu kako je prilikom definisanja ustava tendera za zakup imovine tog pred uzeća, prag minimalnog ulaganja postavila na svega deset miliona eura, nakon najave kompanije Karisma da će uložiti 280 miliona eura u to pred uzeće.

Žele 5,7 miliona za 9,8 odsto

Direktor menadžment društva za upravljanje nekretninama MIG Dragan Radusinović očekuje da će vrijedan paket akcija koji ta kompanija posjeduje u naftnoj kompaniji Jugopetrol danas biti prodat za najmanje 5,7 miliona eura.

Ne očekuju da će biti bolje

Crnogorski kreditni rejting ograničen je rastućim dugom države, malom ekonomijom, nestabilnim rastom i snažnim oslanjanjem na spoljno finansi-ranje, navodi se u novom izvještaju agencije Moody's.

Dnevne novine

U potpunosti završeni radovi na plažama

Fotografije budvanskih plaža sa bagerima i kamionima, koje danima kruže društvenim mrežama, datiraju iz ranijeg perioda, tvrde u javnom preuzeću Morsko za upravljanje morskim dobrom.

U zakup data dva hotela, zemljište i Velika plaža

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte raspisao je juče javni poziv za učešće na tenderu za dugoročni zakup kompleksa Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera.

Uspostavljen let od Podgorice do Atine

Najveća grčka avio-kompanija Aegean airlines juče je uspostavila prvi let na liniji Podgorica-Atina, na kojoj će do 10. septembra saobraćati dva puta sedmično. Letovi će se obavljati srijedom i nedjeljom, sa polaskom u osam sati i 55 minuta iz Atine i predviđenim dolaskom u Podgori-cu u devet sati i 30 minuta. Polazak aviona iz Podgorice za Atinu planiran je za deset sati.

Dan

Nezakonitu pomoć provlače kroz rebalans

Izmjenama i dopunama Zakona o budžetu, nezakonito dodijeljena pomoć od dva miliona eura za Montenegroerlajnz (MA) će postati sastavni dio budžeta. To se da zaključiti čitanjem obrazloženja teksta rebalansa u kojem se navodi da će se povećanje tekuće rezerve u iznosu od osam miliona eura iskoristiti, između ostalog, “za realizaciju već usvojenih zaključaka Vlade”

Minimalni zakup 13,5 miliona

Savjet za privatizaciju raspisao je tender za zakup kompleksa HTP Ulcinjske rivijere na period od 30 godina. Pod zakup se daje zemljište površine 122,2 hiljade kvadrata, te hoteli Olimpik i Belevue, kao i 33,6 hiljada kvadrata Velike plaže sa pripadajućim akva prostorom.

Apel preduzećima da dostave podatke

Centralna banka apelovala je na preduzeća koja nijesu dostavila podatke o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom kako je predviđeno, da to učine u najkraćem roku. U suprotnom, CBCG će, kako je saopšteno, biti prinuđena da protiv onih koje se ne odazovu apelu i ispune zakonske obaveze, podnese nadležnom organu zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka.

Pobjeda

Prosjecna kamata IRF-a tri puta manja od bankarske

Prosječna efektivna kamata Investicionorazvojnog fonda na kraju prošle godine bila je 2,72 odsto, kod banaka 7,45, a kod mikrofinansijskih institucija čak 20,92 odsto, navodi se u izvještaju o radu IRF-a za prošlu godinu koji je ušao u skupštinsku proceduru i o kojem bi uskoro trebalo da raspravlja i skupštinski Odbor za ekonomiju, a potom i parlament.

Od prodaje stanova naplatili 274,7 miliona

Prodajom novoizgrađenih nekretnina u luksuznim turističkim naseljima Luštica Bej, Porto Montenegro, Portonovi u proteklih osam godina ostvarenje ukupan prihod od 274,7 miliona eura, rečeno je Pobjedi u Poreskoj upravi.

Niko nece sedam aviona za 15,5 miliona

DRI je dala uslovno mišljenje na upravljanje i raspolaganje imovinom vrijednosti većoj od 3.000 eura koju koristi Ministarstvo odbrane, jer evidencija ne obezbjeđuje podatke o vrijednosti, a unutrašnja kontrola ne obuhvata sve segmente upravljanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *