Pregled štampe za 12. jun: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

NAPLATA DAŽBINA VEĆA 18%

Uprava carina je u prvih pet mjeseci ove godine naplatila 245,82 miliona eura prihoda, što je za 18,05 odsto više nego u istom periodu prethodne, saopštio je njen direktor Vladan Joković.

Rast odobrenih kredita 0,3%

Banke su na kraju marta odobrile kredite od ukupno 2,51 milijardu eura, što je rast od 0,3 odsto na mjesečnom nivou.

Plata minimalac , penzija do 139

Ukoliko bi zaposleni tokom radnog staža od svih 40 godina bio osiguran na iznos prosječne zarade imao bi penziju od 279 eura, a ako bi ga poslodavac prijavio tih 40 godina na iznos minimalne zarade kao penzioner bi morao da živi sa 139,5 eura, uz pretpostavku da je odnos minimalne i prosječne zarade uvijek isti.

Dnevne novine

MMF ne uslovljava i ne kontroliše Crnu Goru

Novi poreski nameti nijesu iznosi koje ne mogu podnijeti i građani, i privreda Crne Gore, ocijenio je ministar finansija Darko Radunović. On je ustvrdio da Vlada nije ništa radila ishitreno, već sve u skladu sa propisanim zakonima o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

RASKID UGOVORA DOVEO BI NAS NA RUB EGZISTENCIJE

Inicijativa odbornika opozicije da se na sjednici Skupštine glavnog grada raspravlja o raskidu ugovora za Novi duvanski kombinat je nedobronamjerna, neracionalna i štetna za sve proizvođače duva-na i privredu Crne Gore, ocijenio je predsjednik Udruženja uzgajivača duvana Hamdija Ljujković.

Otvorena fabrika peškira u Petnjici

Turski investitor Ismail Arslan, vlasnik fabrike iz turskog grada Denizlija i izvršni direktor beranske firme Simon Vojages, Mehmed Meša Adrović osnovali su preduzeće “EURO Bor”, u okviru kojeg će poslovati fabrika peškira u Petnjici.

Dan

Babić i Radulović novi direktori

Ministarstvo ekonomije dobilo je dva nova generalna direktora, magistra Radosava Babića i elektroinženjera Marka Radulovića, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Odlučuju o prodaji imovine

Vanredna skupština akcionara Novog duvanskog kombinata zakazana je za danas, a na dnevnom redu je donošenje odluke o razrješenju članova odbora direktora tog akcionarskog društva i imenovanje novih.

Umjesto ekonomskog procvata, novi udar na sirotinju

Uprkos najavama iz vlasti tokom predizborne kampanje da je pobjeda DPS-a neophodna kako bi Crna Gora nastavila putem razvoja, nedavno su iz Vlade najavili novi paket mjera štednje, koji će, prema kritikama koje se čuju u javnosti, dodatno osiromašiti građane i smanjiti potrošnju.

Pobjeda

Marković: Neće biti novih opterećivanja za privredu

Predsjednik Vlade Duško Marković saopštio je tokom sastanka sa upravom i menadžmentom Hotelske grupe “Budvanska rivijera da su Predlogom finansijske strategije Crne Gore 2017-2020, koju je Vlada usvojila na sjednici održanoj u četvrtak, predviđene sve mjere koje Vlada namjerava da uvede u narednom periodu.

Novi poreski nameti podnošljivi

Novi poreski nameti nijesu iznosi koje ne mogu podnijeti i građani i privreda Crne Gore, ocijenio je ministar finansija Darko Radunović.

Direktori zarađuju od 1.100 do 3.200

Godišnji izvještaji o prihodima i imovini Agencije za sprečavanje korupcije pokazuju da najviše zarade u pet preduzeća iz oblasti energetike, poljoprivrede (agroindustrije) i saobraćaja, u većinskom državnom vlasništvu, imaju direktori u elektroenergetskim kompanijama i Plantažama, a najmanje rukovodioci u željezničkim kompanijama.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *