Pregled štampe za 8. jun: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Atlas banka uvećala kapital

Vanredna skupština akcionara Atlas banke održana 29. maja ove godine odlučila je da se u roku od 30 dana, od davanja saglasnosti Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV), ta finansijska institucija dokapitalizuje sa 12.5 miliona eura, potvrđeno je juče Vijestima iz te institucije.

Cigarete i alkohol skuplji od 1. jula

Cigarete i alkohol biće skuplje od 1. jula jer Vlada planira da od tada važe nove veće akcize na ove proizvode.

Vlada sad nije u prilici da popusti

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da će nove mjere štednje pogoditi sve građane u najblažem obliku i da situacija nije idealna, ah da je cilj da se ima održiv budžet.

Dnevne novine

Rast cijena zbog povećanja PDV-a će biti minimalan

Bez donošenja strategije fiskalnog prilagođavanja u Crnoj Gori bi u budućnosti nastupila dužnička kriza, ocijenio je šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Crnu Goru Martin Petri.

U maju naplaćeno 72,7 miliona eura

Poreska uprava (PU) u maju je naplatila 72,73 miliona eura bruto poreskih prihoda, što je, kako su sa-opštili njeni predstavnici, 14 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Podrška inovativnosti malih i srednjih preduzeća

Ministarstvo ekonomije raspisalo je juče poziv za učešće u Programu za unapređenje inovativnosti u malim i srednjim preduzećima za ovu godinu, koji će biti otvoren do 7. jula.

Dan

Povećanje PDV-a pogodiće sve

Nove vladine mjere štednje pogodiće sve građane u “najblažem obliku, kazao je ministar finansija Darko Radunović na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa guvernerom Radojem Žugićem i šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda Martinom Petrijem povodom Fiskalne strategije za period od 2017. do 2020. godine.

Naplatili 72,7 miliona

Ukupna bruto naplata poreskih prihoda u maju iznosila je 72,7 miliona eura, 14 odsto više nego u uporednom periodu prošle godine, saopštili su iz Poreske uprave na čijem se čelu nalazi Miomir M. Mugoša.

Traži rješenje o reprogramu duga

Potpredsjednik SDP-a Raško Konjević tražio je od ministra finansija Darka Radunovića da mu pošalje kopije svih pojedinačnih rješenja koje je Poreska uprava po članu 11 Zakona o reprogramu poreskog potraživanja bila dužna donijeti za sve poreske obveznike koji su podnijeli zahtjev. Konjević je zahtjev poslao u petak, 2. juna, dan nakon što je, shodno Zakonu o reprogramu, istekao rok za donošenje pojedinačnih rješenja.

Pobjeda

Nema para za poreske dužnike

Ministarstvo ekonomije raspisalo je poziv za učešće u programu za unapređenje inovativnosti u malim i srednjim preduzećima za ovu godinu.

Podrška SB strategiji

Novoimenovana direktorica Svjetske banke za Jugoistočnu Evropu Lindom van Gelder prenijela je podršku ove međunarodne finansijske institucije mjerama iz fiskalne strategije crnogorske Vlade.

Za namirenje povjerilaca 3,7 miliona

Stečajni upravnik Jadranskog brodogradilišta Žarko Ostojić podnio je Privrednom sudu i odboru povjerilaca na odlučivanje nacrt rješenja druge djelimične diobe u iznosu od 3,7 miliona eura, kojom bi se sa namirenjem povjerilaca trećeg reda stiglo do 67,29 odsto.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *