Pregled štampe za 31. maj: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Cijene nafte opet padaju jer je tržište prezasićeno

Cijene nafte pale su juče pod pritiskom zabrinutosti da smanjenje proizvodnje velikih svjetskih izvoznika možda neće biti dovoljno da se riješi globalna prezasićenost, koja pritiska tržište već skoro tri godine.

Da ne rade stariji od 67 godina

Ustavni sud je donio rješenje kojim pokreće postupak za ocjenu ustavnostii odredbe člana 139 i 140 Zakona o radu koji se odnose na mogućnost radnog an-gažovanja osoba koje imaju više od 67 godina starosti.

Ada nije vlasništvo Ulcinjske rivijere

Ministarstvo finansija potvrdilo je prvostepeno rješenje područne jedine Uprave za nekretine u Ulcinju koja je u prvoj polovini februara ove godine odbila zahtjev Hotelsko-turističkog preduzeća Ulcinjska rivijera za upis prava svojine na zemljištu Ade Bojane.

Dnevne novine

Krajem juna će se raditi duž cijele prve dionice

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva poslalo je juče zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za poddionicu 1.1.1. Na ovoj poddionici priritetne trase auto-puta Bar-Boljare biće izgrađen tunel Suka sa pripadajućim dijelom otvorene trase.

Reforme moraju biti svjetske, a crnogorske

Crnoj Gori potreban je puni diskontinuitet, radikalne, sveobuhvatne i optimalne reforme u svakoj sferi, usaglašene i dinamične aktivnosti koje, pri tome, ne bi izazvale lomove, saopšteno je juče na pres konferenciji Pokreta za promjene.

Pobijedila ekipa iz Srbije

Ekipa CouchCoach iz Srbije pobjednik je startup takmičenja organizovanog u okviru pete Spark.me konferencije, koja je juče završena u Budvi.

Dan

Povećavaju udio u Novom duvanskom

Nenovčani ulog Glavnog grada u Novi duvanski kombinat, utvrđen rješenjem o evidentiranju emisije akcija po osnovu pretvaranja nenovčanog uloga u akcijski kapital od 20. jula 2012. godine, u iznosu od 573.366 eura, biće zamijenjen nenovčanim ulogom utvrđenim ugovorom o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta iz 15. decembra 2016. godine u iznosu od 982.309 eura.

Prosječna plata 512 eura

Prosječna bruto zarada u aprilu iznosila je 769 eura, dok je neto iznosila 512 eura, saopštili su iz Monstata. U odnosu na mart prosječna neto zarada je uvećana za četiri eura, ili 0,8 odsto, dok je u odnosu na april prošle godine uvećana za 13 eura, odnosno 2,6 procenata.

Javne finansije pred slomom

Pitanje je dana kada će Vlada krenuti u pregovore sa MMF-om, jer makroekonomski pokazatelji govore o stalnom I pogoršanju koje vodi ka neodrživosti javnih finansija, saopštio je Milovan I Baždar, član Sekretarijata za ekonomiju Građanskog pokreta URA.

Pobjeda

Pasoš će do 21. godine koštati samo 15 eura

Predlogom izmjena Zakona o administrativnim taksama, koji je proslijeđen parlamentu, predviđeno je da lica do navršene 21. godine ne plaćaju taksu od 25 eura za izdavanje pasoša.

Savjetuju oprez korisnicima pola milijarde eura kredita

Korisnici blizu 478 miliona eura kredita koji su vezani za euribor i libor, i kojije sada negativan, treba da se pripreme za narednu godinu i 2019. kada se može očekivati blagi rast ovih referentnih kamatnih stopa.

Normal kompani da plati 820 hiljada

Usvojeni su tužbeni zahtjevi Glavnog grada u dvije odvojene tužbe protiv Normal kompanije zbog duga za komunalno opremanje zemljišta u visini od oko 820 hiljada eura.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *