Ada nije vlasništvo Ulcinjske rivijere

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija potvrdilo je prvostepeno rješenje područne jedine Uprave za nekretine u Ulcinju koja je u prvoj polovini februara ove godine odbila zahtjev Hotelsko-turističkog preduzeća Ulcinjska rivijera za upis prava svojine na zemljištu Ade Bojane.

To je Vijestima juče potvrdio advokat Ulcinjske rivijere Branislav Lutovac.

“Potvrđeno je prvostepeno rješenje, tako da sad spremam tužbu Upravnom sudu”, kazao je Lutovac.

Lokalni katastar u kontinuitetu je, do sada, osporavao pravo svojine ovog hotelskog preduzeća nad zemljištem na Adi Bojani na kojoj se nalazi turističko naselje Ulcinjske rivijere. Ministarstvo je u drugostepenom postupku ranije poništavalo prvostepena rješenja katastra, ali je ovaj put potvrdilo tu odluku.

Posljednjim rješenjem ulcinjski katastar i njegov šef Dževdet Čaprić su se pozvali na mišljenje zamjenika zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa i istakli da nijesu ispunjeni uslovi za usvajanje zahtjeva hotelskog preduzeća i pretvaranja prava korišćenja u pravo svojine, jer predstavljaju prirodno bogatstvo Crne Gore u zoni Morskog dobra.

Proizlazi da su sve predmetne nepokretnosti dobra od opšteg interesa i prirodno bogatstvo (morsko dobro), te kao takve ne mogu biti predmet privatne svojine, navodi se, između ostalog u rješenju koje je potpisao Čaprić.

U Ulcinjskoj rivijeri su zatečeni posljednjom odlukom, posebno imajući u vidu da je ona u suprotnosti sa vladinom odlukom iz decembra 2014. godine. Vlada ja tada konstatovala da HTP Ulcinjska rivijera ispunjava uslove da se upiše kao nosilac prava svojine na predmetnim nepokretnostima.

HTP Ulcinjska rivijera u kontinuitetu punih 40 godina koristi predmetne nepokretnosti, i prije nego što je 1992. godine, u Crnoj Gori, stupio na snagu Zakon o morskom dobru.

Ulicinjska rivijera je akcionarsko društvu čiji su većinski vlasnik državni fondovi i država.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *