Novo stezanje kaiša moguće od juna

Dodajte komentar

Nove poreske ili mjere štednje moguće su nakon usvajanja nove fiskalne strategije, saopštio je juče ministar finansija Darko Radunović.

Nadam se da mjere neće ugroziti poslovni ambijent i građane jer postoji manevarski prostor, kazao je Radunović na poslovnom ručku Američke privredne komore (AmCham) u Crnoj Gori.

Fiskalna strategija treba da bude završena do kraja juna. Fiskalne mjere od kraja prošle godine su smanjenje naknada za majke, odlaganje uvođenja dječjeg dodatka za nezaposlene roditelje, djelimično smanjenje zarada u javnom sektoru koje su prethodno imale značajnije povećanje, u vođenje akciza na gorivo…

Radunović je naveo da će nove mjere zavisiti od punjenja budžeta i rezultata prethodnih kriznih mjera. Kazao je da AmCham može delegirati predstavnika u radne grupe koje pripremaju tu strategiju ali i druge zakone.

Na pitanje kako su prošli pregovori sa MMF-om i Svjetskom bankom, Radunović je odgovorio da su razgovarali o tehničkoj pomoći kako bi Crna Gora lakše dolazila do međunarodnih kreditnih tržišta i dobila niže kamatne stope i duže rokove otplate.

Predsjednica AmCham-a Katarina Bulatović na početku sastanka kazala je da i dalje postoje biznis barijere na koje ukazuju godinama u svojim izvještajima, ali da očekuje poboljšanje stanja i da će biti pozvani da učestvuju u radnim grupama koje će pripremati nove zakone iz oblasti finansija.

Američka ambasadorka Margaret En Uehara pozvala je Vladu da prilikom izrada propisa sarađuje sa poslovnom zajednicom kako bi dobili korisnija rješenja za poslovni ambijent.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *