Odluke Fed-a i korporativni rezultati u fokusu

Dodajte komentar

Svetske berze zabilježile su mešovite rezultate na jučerašnjem trgovanju, a pored praćenja korporativnih objava, fokus investitora bio je i na saopštenju Fed-a o referentnoj kamatnoj stopi.

Na sastanku centralne banke odlučeno je da referentna stopa ostane nepromijenjena, odnosno u rasponu između 0,75-1%, ali da se ne odustaje od planiranih povećanja u narednom periodu. Akcije bankarskog sektora su, nakon objave Fed-a, registrovale oporavak, te je, od najvećih američkih berzanskih pokazatelja, jedino Dow Jones zatvorio trgovanje u blagom plusu na 20.957,5 poena. S&P 500 izgubio je 0,1% vrijednosti i skliznuo na 2.388,1 poen, dok je Nasdaq korigovao vrijednost naniže za 0,4% na 6.072,5 poena.

Akcenat investitora najvećih evropskih tržišta bio je usmjeren ka procjenama francuskih i njemačkih zvaničnika povodom cijene izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, koja se trenutno procjenjuje na 100 milijardi EUR. Indeks najvećih britanskih kompanija, FTSE, izgubio je 0,2% vrijednosti i pao na 7.234,5 poena, dok je francuski CAC zatvorio sesiju relativno nepromijenjen na 5.301 poen. Njemački DAX se oporavio 0,2% i dostigao 12.527,8 poena, a najveći dobitnik u sastavu indeksa bio je Fresenius, koji je u prvom kvartalu registrovao snažan rast profitabilnosti.

Nakon objave američke Informativne energetske administracije (EIA) o mnogo manjem padu zaliha nafte nego što se očekivalo u prethodnoj nedjelji, ovaj energent ipak nije značajnije korigovao vrijednost – američki WTI je na zatvaranju američkih berzi vrijedio 47,6 USD po barelu, dok je evropski Brent registrovao oporavak od 0,3% na 50,6 USD po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *