Pregled štampe za 26. april: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Neto dobit 600 hiljada eura, dva miliona manje

Neto dobit Crnogorskog Telekoma u prvom kvartalu iznosila je oko 600 hiljada eura, dva miliona manje nego u istom periodu 2016, saopšteno je iz kompanije. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje iznosila je 6,1 milion, a prihodi 19,8 miliona eura.

Luksuzni i ekološki hotel na Smokvici

Turistički kompleks na Smokvici, nadomak Reževića, biće jedan od najluksuznijih na ovom dijelu Jadrana i ekološki projekat kojim će u potpunosti biti uklopljen u prostor. To su predvidjela dva prvonagrađena idejna rješenja budućeg kompleksa, koje su izradili projektantski biro iz Istanbula i beogradski Art projekt.

Teško nalaze kvalitetan kadar

U Crnoj Gori su 89,4 odsto porodičnih firmi osnovali sadašnji vlasnici, a 82,4 odsto njih još vodi prva generacija, pokazalo je istraživanje Centra za edukaciju Pro Educa u saradnji sa agencijom Montimprex.

Dnevne novine

Poljoprivrednici da započnu sopstveni biznis

Seminar namijenjen razvoju poljoprivrede, koji je održan juče u Tuzima, treba da doprinese motivisanju poljoprivrednika da započnu sopstveni posao i riješe svoju egzistenciju, saopšteno je iz Investiciono razvojnog fonda (IRF).

Izvoz u prva tri mjeseca porastao skoro 40 odsto

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prva tri mjeseca iznosila je 533,5 miliona eura, što je 22,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Poljacima neshvatljivo stopiranje prodaje Luke Bar

Namjera Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte da poništi tendere za prodaju akcija Luke Bar i Montecarga je u potpunosti neshvatljiva za OT Logistics, imajući u vidu dosadašnji tok i razvoj tenderske procedure, kao i uspješno zaključene pregovore sa Tenderskom komisijom, saopštili su juče predstavnici poljske kompanije.

Odobreno 2,4 milijarde eura kredita

Banke su na kraju januara odobrile kredite od ukupno 2,42 milijarde eura, što je neznatan rast na mjesečnom nivou, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Dan

Za mjesec uložili samo 100 hiljada

U januaru je na kapitalne projekte utrošeno svega 100 hiljada eura, pokazuju podaci objavljeni u Biltenu Centralne banke.

Istražićemo razloge za poništenje tendera

Iznenađeni smo odlukom Savjeta za privatizaciju, posebno imajući u vidu potpunu transparentnost privatizacionog procesa u kome smo učestvovali i uspješno zaključene pregovore sa Tenderskom komisijom, kazao je izvršni direktor poljske kompanije OT lodžistiksa (OTL) Zbignjev Novik.

Zbog korupcije plaćaju 400 hiljada

Afera “Telekom, koja se u Crnoj Gori istražuje od 2012. godine, u Makedoniji je dobila epilog. Dvojica bivših direktora Mađar telekoma, koji je većinski vlasnik Makedonskog telekoma, saglasili su se da plate novčanu kaznu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog potkupljivanja makedonskih političara. Bivši izvršni direktor Mađar telekoma Elek Štraub platiće 250 hiljada, a bivši direktor za strategiju Andreas Balog 150 hiljada dolara, prenosi BETA pisanje makedonskih medija

Pobjeda

Štraub, Balog i Marvai platili 460 hiljada dolara

Dvojica bivših direktora Mađar telekoma, koji je većinski vlasnik Makedonskog telekoma, saglasili su se da plate novčanu kaznu u SAD zbog potkupljivanja makedonskih političara.

Većina zadovoljna reprogramom duga

Anketa Poreske uprave je pokazala da je Zakonom o reprogramu poreskog duga i stepenom uslužnosti poreskih službenika zadovoljno 86 odsto ili 1,23 hiljade anketiranih poreskih obveznika koji su podnijeli zahtjev za reprogram.

Imovina na selu može da bude kolateral za kredit

Da bi omogućili poljoprivrednicima da lakše dođu do kredita, Investiciono-razvojni fond (IRF) od ove godine kao kolateral, odnosno kao sredstvo obezbjeđenja kredita, prihvata i imovinu u ruralnim područjima, naveoje predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *