Pregled štampe za 8. april: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

IRF u poljoptivredu 2016. plasirao 27,3 miliona eura

Investiciono-razvojni fond (IRF) od osnivanja je u poljoprivredu plasirao oko 139,4 miliona eura, a u prošloj godini 27,3 miliona eura.

Još jedan potez očajnog kockara

Odluka Vlade da založi zlatne rezerve za novi kredit, kojim će servisirati manjak u državnoj kasi, pokazuje koliko je loše stanje u ekonomiji. To je rezultat pada kreditnog rejtinga države koji ne dozvoljava povoljnije međunarodne aranžmane, ali i pogrešne politike u vođenju javnih finansija i kockarske ekonomije u kojoj se ne plaća porez.

Kako će se isplatiti plate za preminule

Koordinacioni odbor bivših radnika Radoja Dakića uputio je novo pismo predsjedniku Vlade Dušku Markoviću u kojem, nakon presude Evropskog suda u Strazburu u korist pet njihovih kolega, traže kolektivno namirenje potraživanja. Oni traže da se po istom osnovu isplati i ostalih nešto manje od 1.800 povjerilaca koji prema pravosnažnim presudama potražuju preko 50 miliona eura.

Dnevne novine

Uvoz prošle godine bio šest puta veci od izvoza

Crna Gora je u prošloj godini izvezla robu vrijednu 325,8 miliona eura, što je šest puta manje od zabilježenog uvoza, koji je iznosio 2,06 milijardi eura, pokazali su konačni rezultati Monstata.

Turci smanjili gubitke

Barska kompanija Port of Adria završila je prošlu godinu sa neto gubitkom od 1,8 miliona eura, oko 53 odsto manjim u odnosu na 2015.

Najviše rasle akcije Izbor Bara

Ukupan promet na Montenegroberzi u martu je iznosio 3,6 miliona eura i bio je oko 62 odsto manji u odnosu na februar. U poređenju sa martom prošle godine, promet je manji 20 odsto. Dnevni promet na berzi prošlog mjeseca je bio 156.400 eura, a veći dio, odnosno 77 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu.

Dan

Očekivanu dobit povećali za 650 hiljada

Centralna banka je izmijenila finansijski plan za ovu godinu i očekivanu dobit povećala sa 736.940 eura na 1,396 miliona eura. U obrazloženju izmjene, koja je juče objavljena na sajtu parlamenta, navode se dva razloga povećanje naknada i rashodi za konsultantske usluge ino eksperata.

Plaćaće porez ako država ukloni divlje prevoznike

Na vanrednoj sjednici Strukovnog sindikata taksista dogovoreno je da prihvate reprogram poreskog duga pod uslovom da opštine sa ulica uklone nelegalne taksiste. Najavili su i tužbe protiv nekih opština zbog toga što omogućavaju “divljim taksistima” da rade, za šta, tvrde, imaju dokaze.

Kolektivni da važi trajno, a ne tri godine

Sindikat Luke Bar insistira da kolektivni ugovor važi trajno, a ne tri godine, kako je Tenderska komisija dogovorila sa poljskim OT Logistikom, koji je jedini dodstavio ponudu za kupovinu trećine ove barske kompanije. Predsjednik većinskog sindikata Luke Savo Nikotić juče je Pobjedi kazao da je za radnike neprihvatljivo da kolektrivni ugovor važi samo tri godine i dodao da će se protiv toga grčevito boriti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *