Pregled štampe za 4. april: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Milo tri godine nije platio porez

Firma bivšeg premijera Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića Global Montenegro, u blokadi je već tri godine zbog neplaćenog poreza Opštini Budva, pokazuju novi podaci o blokiranim kompanijama koje je objavila Centralna banka (CBCG).

Do ponedeljka predato 5,4 hiljade zahtjeva

Poreski dužnici do ponedjeljka su Poreskoj upravi predali 5.435 zahtjeva za reprogram duga od 170.892.512 eura. Iz PU je saopšteno da to nije konačan rezultat s obzirom na to da su se prijave mogle dostavljati i u ponedjeljak.

Preduzeća izgubila 168,5 miiona eura

Crnogorska preduzeća poslovala su u 2015. godini sa gubitkom od 168,56 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Time je nastavljen negativan trend iz prethodnih godina, s tim što je gubitak povećan 38,1 odsto u odnosu na 2014. godinu kada je iznosio 122,07 miliona eura.

Dnevne novine

Opstrukcija nastavljena, ponta još nije srušena

Uprava za inspekcijske poslove naložila je hitno rušenje nelegalno sagrađene ponte na posjedu britaskog investitora Marka Pitmana u Mirištu kod Herceg Novog, ali ona do danas nije srušena. Dio ponte je srušen, ali je onda, iz nepoznatih razloga, obustavljeno dalje rušenje. Ista situacija je i sa ogradnim zidom, koji još nije srušen iako je sagrađen bez dozvole.

Skraćeni krivični postupak, ali na neodređeno vrijeme

Krivični postupak protiv bivših direktora Uprave za igre na sreću Aleksandra Moštokola i Marka Ćulafića, zbog nesavjesnog rada u službi vodi se od 24. septembra. Od tada do danas, iako se vodi skraćeni krivični postupak samo su saslušani okrivljeni Moštrokol i Ćulafić.

Porastao broj blokiranih firmi

Na novom spisku preduzeća sa blokiranim računima nalazi se 54 kompanije više nego na prethodnom, saopšteno je iz Centralne banke.

Dan

Sistematizacija opet stopirana

Sistematizacija Ministarstva finansija, koja predviđa zapošljavanje sto novih ljudi u sektoru finansija, ali i ukidanje resora poreske policije, ponovo je povučena iz procedure. Kako “Dan saznaje, spornu sistematizaciju povukao je ministar finansija Darko Radunović jer uprave u okviru resornog ministarstva nijesu uskladile sistematizacije, ali i zbog toga što u sistematizaciji nema sektora poreske policije.

Za reprogram poreza prijavljeno 170 miliona

U skladu sa Zakonom o reprogramu poreskih potraživanja, juče je istekao rok u kojem su poreski dužnici mogli da se prijave za reprogram duga, saopšteno je iz Vlade. Od početka reprograma do ponedjeljka predato je ukupno 5.435 zahtjeva u.iznosu od 170.892.512,42 eura, što nije konačan rezultat s obzirom na to da je prijavljivanje još u toku navedeno je u saopštenju.

Pobjeda

Najzaduženija Budva sa 66,7 miliona eura

Ukupan dug opština na kraju prošle godine bio je 143,09 miliona eura, navedenoje u izvještaju Ministarstva finansija. Najzaduženija opština na 31. decembar prošle godine bila je Budva sa 66,7 miliona eura, od čega je većina ili 64,5 miliona prema inostranstvu. Na drugom mjestu je Podgorica sa 19,3 miliona, a na trećem Bijelo Polje sa 13,1 milion eura.

Kreću blokade i stečajevi

I produženi rok za reprogram poreskog duga istekaojejuče, nakon čega, kakoje najavljeno iz Vlade, kreće prinudna naplata, blokade i predlozi za otvaranje stečaja protiv onih koji duguju a nijesu iskoristili ovu šansu.

Profit CGES-a 2,4 miliona

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) završio je prošlu godinu sa neto dobitkom od 2,4 miliona eura, 1,6 puta manjim nego u 2015.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *