Evropske berze nedjelju počele padom

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica su pale, kao i na azijskim tržištima nešto ranije, zbog sve većih sumnji da će predsjednik SAD-a Donald Trump uspjeti da ispuni obećanja koja su dosad podržavala rast tržišta.

STOXX indeks 50 vodećih evropskih dionica bio je oko 10,00 sati u minusu 0,9 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u minusu 0,85 posto, na 7.274 boda, dok je pariški CAC skliznuo 0,70 posto, na 4.986 bodova, a frankfurtski DAX 0,80 posto, na 11.968 bodova.

Na berzama vlada oprez jer je terminski S&P 500 indeks nedjelju počeo s gubitkom od 0,8 posto, što najavljuje pad cijena dionica na Wall Streetu danas poslijepodne. Taj je indeks već prošle nedjelje potonuo 1,4 posto, što je njegov najveći nedjeljni gubitak u ovoj godini.

To je posljedica neuspjeha Donalda Trumpa u pokušaju zamjene tzv. Obamacarea novim zakonom o zdravstvenom osiguranju. Za tu reformu Trump nije uspio pridobiti dovoljnu većinu republikanskih zastupnika u Kongresu, pa je ta stranka u petak povukla predlog novog zakona iz procedure.

 

Upravo su Trumpova obećanja o smanjenju poreza, podsticanju fiskalne potrošnje i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima posljednjih mjeseci podržavala rast cijena dionica.

Oprez vlada i na tržištima sirovina. Nakon što je prošle nedjelje potonula više od 1,5 posto, jutros je na američkom tržištu cijena barela nafte dodatno blago pala, na 47,75 dolara.

Cijena bakra pala je, pak, oko 0,7 posto, a pod pritiskom su i cijene drugih metala, pa su pojeftinile i dionice rudarskih kompanija.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 10,00 sati bio u minusu 0,3 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks potonuo 1,4 posto, na 18.985 bodova, najnižu nivo u šest nedjelja. to je posljedica jačanja jena zbog čega japanski izvozni proizvodi postaju cjenovno manje konkurentni na inostranim tržištima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *