Banke kontrolišu dobar dio Porto Montenegra

Dodajte komentar
Porto Montenegro

Skoro svi poslovni prostori u elitnom nautičko-turističkom centru Porto Montenegro u Tivtu opterećeni su hipotekama više banaka kojima kompanija Adriatic Marinas što gradi taj kompleks duguje novac, pokazuju podaci o teretima upisanim u evidenciju Uprave za nekretnine.

Iz lista nepokretnosti 2065 KO Tivat, vidi se da su gotovi svi poslovni prostori u do sada podignutim luksuznim rezidencijalno-poslovnim objektima Porta, ali i zajednički djelovi tih zgrada poput predvorja i stepeništa, neke garaže, nmogi pomoćni objekti, trafostanice, čak i zgrada Muzeja koju je prije 120 godina podigla Austro-Ugarska, dati kao zalog za vraćanje kredita.

Adriatic Marinas je proteklih godina od kada su njegov osnivač i bivši vlasnik Piter Mank i njegovi partneri, prekinuli da u tu firmu investiraju svoj svježi novac iz inostranstva. Porto Montenegro razvijao uzimajući kredite kod crnogorskih i stranih banaka.

Krediti su uzimani kod CKB, Hypo Alpe Adria (sada Addiko), Hipotekame, ali i stranih banaka poput Erste&Steiermarkische iz Rijeke ili Podravske banke iz Koprivnice. Korisnici kredita su direktno Adriatic Marinas ili njegove kćerke-kompanije Lido Mar, PM Hotels, PM 1.9, PM 1.5…. Kao garanciju da će im novac biti vraćen, banke su upisale hipoteku na više desetina hiljada kvadrata atraktivnih nekretnina u tivatskom nautičkom centru kojima Adriatic Marinas ne može raspolagati, davati ih u zakup ili ih dalje opterećivati bez saglasnosti zajmodavaca.

Neke od tih nekretnina opterećene su dvostrukim, čak i trostrukim hipotekama.

Adriatic Marinas je proteklih godina uzimao dugoročne i kratkoročne kredite od 1,5 do čak 23,2 miliona eura koliko iznosi hipoteka kojom se njemački Lindner osigurao da će mu tivatska kompanija vratiti novac uložen u izgradnju hotela Regent.

Nakon Lindnera najveći kreditor Adriatic Marinasa je Erste banka iz Rijeke kod koje je 2013. uzet kredit od 15 miliona eura sa dospjećem 31. decembra 2025.

CKB banka je Portu prvo 2012. dala kredit od 1,5 miliona, da bi on kasnije bio transformisan u rivolving kredit od 3 miliona eura.

(Cijeli tekst u današnjim Vijestima)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *