Pregled štampe za 10. mart: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Tužilaštvo da se zainteresuje

Institut sertifikovanih računovođa i revizora i Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) mogli su se još prije godinu i po izjasniti da li su odluke o pokriću akumuliranog gubitka i smanjenju osnovnog kapitala Elektroprivrede, radi pokrića gubitka i isplate akcionarima bile u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima, ocijenio je ekonomski analitičar Dejan Mijović.

Presuda za DKP za 30 dana

U Privrednom sudu juče je okončan ponovljeni sudski postupak po tužbi Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata u stečaju protiv matične kompanije, Zetagradnje, države, Novog DKP-a i Glavnog grada. Sudija Marijana Pavićević najavila je presudu u zakonskom roku od 30 dana.

Ništa od Abu Dabi kredita

Radnici fabrike mineralne vode Bjelasica Rada najavili su da će radikalizovati proteste nakon što su od većinskog vlasnika Eurofonda dobili obavještenje da neće biti ništa o kredita iz Abu Dabi fonda. Pomoću tog kredita trebalo je da pokrenu proizvodnju. V.d. predsjednik sindikalne organizacije Ljiljana Raković kazala je da vlasnik radnicima duguje plate za godinu i doprinose za osam godina.

Dnevne novine

Danas prezentacija mjera Agrobudžeta za ribarstvo

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovaće danas prezentaciju mjera Agrobudžeta za podršku sektoru ribarstva za ovu godinu za ribare i uzgajivače iz Kotora, Tivta i Herceg Novog.

Luka Bar da ostane u državnom vlasništvu

Luka Bar ima siguran profit koji treba da ostane u Crnoj Gori, a ne da se iznosi van nje, kazala je na jučerašnjoj konferenciji za novinare član predsjedništva SDP-a Draginja Vuksanović.

Za 10 dana izgradili kružni tok na Bioču

Informacija koju su Dnevne novine prve objavile sredinom jula prošle godine da Podgorica dobija novi kružni tok, i to na Bioču, obistinila se. Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja gradi prvu dionicu auto-puta od Smokovca preko Uvača do Mateševa, nakon dobijanja građevinske dozvole, za nepunih deset dana je izgradila kružni tok na Bioču.

Otvaranje ponuda za kupovinu dijela imovine Brodogradilišta 19. aprila

Pristigle ponude na tender za prodaju dijela imovine Jadranskog brodogradilišta Bijela biće otvorene 19. aprila, a ne 14. aprila, kako je ranije bilo najavljeno.

Dan

Kolarević bi da gradi hotel u Budvi

Firma “14. septembar, čiji je vlasnik Mehmet Meša Kolarević, bivši zet “prve familije, planira izgradnju hotela sa četiri zvjezdice u Budvi. Oni su poslali Ministarstvu održivog razvoja i turizma zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za gradnju hotela u katastarskoj opštini Budva na parceli 2305/2, koja je u njihovom vlasništvu.

Krive državu za lošu privatizaciju

Na jučerašnjem zboru radnika fabrže “Bjelasica Rada” donijeta je odluka da narednih dana radikalizuju protest. Ta odluka je donijeta nakon što je predstavnik Eurofonda, većinskog vlasnika fabrike, informisao radnike da neće dobiti kredit iz sredstava Abu Dabi fonda za razvoj. Kako je saopštila Ljiljana Raković, v.d. predsjednika sindikalne organizacije, radnici potražuju plate za godinu dana i doprinose za osam godina.

Direktora zaposlili bez konkursa

Četvrti je mjesec kako je obustavljena linija Bar-Bari-Bar, jedina redovna linija koja povezuje Crnu Goru sa Evropom, a čelnici kompanije nisu nabavili brod da zamijeni feribot “Sveti Stefan 2, koji je izgubio klasu i od 3. decembra je vezan na gatu pet, kazao je potpredsjednik barskog odbora Demokrata Dragan Tufegdžić.

Naslednici zemljišta traže 2,7 miliona eura

Ročište glavne rasprave u sporu koji Udruženje za zaštitu intresa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata u stečaju, na čijem je čelu Žarko Knežević, vodi sa “Zetagradnjom, Glavnim gradom, državom, DKPom u stečaju i Novom duvanskom kombinatom zaključeno jejuče.

Pobjeda

Razmatra se smanjenje varijabile

Ministarstvo finansija anali zira efekte mogućeg ukidanja, odnosno reduciranja varijabile nagrađivanja zaposlenih u državnoj upravi, ali iz ovog Vladinog resora Pobjedi su kazali da u ovoj fazi ne mogu dati konkretnije podatke.

Zajednički vazdušni prostor

Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), Hrvatske (CROCONTROL), Bosne i Hercegovine (BHANSA), Austrije (Austro Control) i Slovenije (Slovenia Control) potpisali su Memorandum o saradnji za uspostavljanje zajedničkog vazdušnog prostora Jugoistočne Evrope (SECSI).

Tvrde da je ugovor sa Zetagradnjom zelenaški

Sutkinja Marijana Pavićević zaključilaje ročište po tužbi Udruženja manjinskih akcionara Duvanskog kombinata koji traže da se utvrdi ništavost osnivanja Novog duvanskog kombinata i kupoprodajnog ugovora sa Zetagradnjom. Direktor Udruženja Žarko Knežević tvrdi da stečajni upravnik nije imao pravo da proda imovinu, jer je sudu blagovremeno dostavljena izjava o namjeri reorganizacije.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *