Povećanje kamatnih stopa – kraj ere jeftinog novca

Dodajte komentar

Iako je povećanje kamatnih stopa isključivo pravo američkih vlade, takav potez je ključna varijabla za globalnu ekonomiju. Naime, nulte kamatne stope su bile najvažniji faktor u globalnoj ekonomiji tokom proteklih deset godina. Niske kamate su promijenile cijenu novca, diktirale kamate na štednju, omogućile vladama država da pozajmljuju ogromne sume novca i pomjerile granice globalne trgovine.

Prvo, to će označiti kraj ere super jeftinog novca. Fed-ove stope su najvažnije u svijetu, i reper su za stope svake druge finansijske robe. Ako se američke stope vrate na normalan nivo, onda će se mijenjati i cijene novca svuda u svijetu, sem što će se u Japanu i regionu eurozone niske kamatne stope zadržati nešto duže. Analitičari tvrde da će Velika Britanija slijediti SAD, a za njom i Švajcarska, Švedska, Norveška, Kanada i Australija. Pored toga,

  1. Cijena korporativnog duga će rasti.
  2. Rast korporativnog duga će pratiti i rast inflacije. Kratkoročno, inflacija je dobra, ali ako počne da izmiče kontroli, biće problema.
  3. Sa povratkom kamatnih stopa u rasponu 3 do 4 odsto očekuje se da poraste i štednja. Gotovina u banci će donositi razumnu zaradu, pa će stanovništvo opet ulagati na štedne račune. Veća štednja će biti dobra stvar za bankarski i finansijski sektor, kojem su neophodna svježa sredstva, ali je loša za alternativne oblike kreditiranja, poput “peer-to-peer” pozajmica, koje su doživjele pravi procvat u eri niskih kamata.
  4. Za očekivati je i veći budžetski pritisak na vlade. Niske kamatne stope su značile i niske troškove servisiranja državnog duga, ali sa povratkom kamatnih stopa mnoge države će se naći u problemima.
  5. I na kraju, uzavrele trgovinske tenzije između SAD i Evrope će vjerovatno eksplodirati. Dolarov indeks, mjera američke valute u korpi 10 njavažnijih u svijetu, će porasti, naročito u odnosu na euro.

Mnogo slabiji euro će vinuti u nebesa trgovinski suficit EU, koji je već u 2016. godine zabilježio snažan rast. Analitičari smatraju da će povećanje kamatnih stopa, po drugi put, biti prvi korak prema povećanju cijena novca u rasponu 3 do 4 odsto. Povratak kamata na normalu potrajaće oko dvije-tri godine, ali kada se to desi, globalna ekonomija će izgledati značajno drugačije nego danas.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *