Ministarstvo finansija analizira efekte mogućeg ukidanja varijabile

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija (MF) analizira efekte mogućeg ukidanja, odnosno reduciranja varijabile – nagrađivanja zaposlenih u državnoj upravi, ali iz ovog Vladinog resora Pobjedi su kazali da u ovoj fazi ne mogu dati konkretnije podatke.

“Trenutno se nalazimo u fazi sagledavanja potencijalnih mjera na prihodnoj i rashodnoj strani. U ovoj fazi ne možemo pružiti konkretne odgovore”, saopštili su iz Ministarstva u odgovoru na pitanje da li su već počele pripreme za ove redukcije.

Objasnili su jedino da je cilj da se napravi optimalna kombinacija.

“Kao i kod koncipiranja mjera u sanacionom planu, cilj je da se napravi optimalna kombinacija mjera koje će doprinijeti daljem jačanju fiskalne stabilnosti, a koje sa druge strane neće ugroziti socijalne kategorije stanovništva kao ni dinamiku ekonomskog rasta”, pojasnili su iz Ministarstva.

Nijesmo dobili odgovor koliko bi se eventualnim ukidanjem ili reduciranjem varijabile uštedjelo u budžetu, niti koliki su sada mjesečni izdaci za nagrađivanje.

Ministar finansija Darko Radunović je nedavno MMF-u najavio preispitivanje i reduciranje ove budžetske stavke. Očekuje se da će Ministarstvo u drugoj polovini aprila imati kompletnu računicu za ove i ostale mjere, koje treba da budu uvrštene u fiskalnu strategiju, čije se usvajanje očekuje početkom maja. Prije usvajanja sa stratategijom će biti upoznat i MMF.

U tom dokumentu će se vjerovatno naći i neka od mjera koje je nedavno MMF predložio Vladi a to je sprečavanje prijevremenog penzionisanja, povećanja kriznog poreza i niže poreske stope, uvođenje akcize na ugalj, a povećanja na cigarete i alkohol, povećanje tarifa za vodu, odvoz smeća…

Radunović je nedavno ocijenio da su preporučene mjere mnogo šire nego što bi bilo poželjno da prihvatimo. Prije bilo kakve odluke, kako je ocijenio, svaka od tih mjera treba sa posebnom pažnjom da se analizira, da se vidi njene posljedice po budžet u jednogodišnjem i srednjem roku.

Ministar je u razgovoru sa MMF-om jasno kazao da se neće povećavati broj zaposlenih u državnoj upravi koji će se smanjivati prirodnim odlivom. Pojasnio je da se na trojicu koji odu primi jedan zaposleni i dodao da je nezgodan trenutak sa aspekta pridruživanja EU.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *