Pregled štampe za 7. mart: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

MMF opravdano drži lekcije Crnoj Gori

Uništiti onolika privredna dobra i zemlju dovesti u zavisnost od međunarodnih zaduživanja prosto je bilo umjetnost, ocijenili su u Savezu komunista. Smatraju da zbog zaduživanja Crnoj Gori potpuno opravdano sada drže lekciju međunarodni faktori, a prije svega Međunarodni monetarni fond (MMF), koji predlaže mjere ozdravljenja.

Manja obavezna rezerva može podstaći kreditiranje

Savjet Centralne banke izmijenio je odluku o obaveznoj rezervi banaka, kojom je stopa obavezne rezerve smanjena za dva procentna poena, sa 9,5 odsto na 7,5 odsto i sa 8,5 odsto na 6,5 odsto, zavisno od definisane osnovice. Promijenjen je i obračunski period i period održavanja obavezne rezerve banaka kod CBCG, sa nedjeljnog na mjesečni. Iz CBCG su saopštili da se na ovaj način oslobađa dio sredstava banaka i povećava likvidnost, što može podstaći kreditnu aktivnost.

OTL da poveća cijenu za Luku Bar

Manjinski akcionari Luke Bar nijesu oduševljeni ponuđenom cijenom poljskog OT Logisticsa za akcije barskog preduzeća i smatraju da ima prostora za poboljšanje ponude, kazao je Vijestima” predstavnik manjinskih akcionara u bordu Luke Bar Aleksandar Jovović.

Italijani u EPCG ostaju do jula

Vladajuća većina juče je u Skupštini usvojila Aneks ugovora o saradnji sa italijanskom kompanijom A2A u Elektroprivredi (EPCG) čime se ugovor produžava za šest mjeseci, odnosno do 30. juna.

Dnevne novine

Smanjena stopa obavezne rezerve banaka za dva odsto

Izmjenama i dopunama Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Centralne banke Crne Gore (CBCG), stopa obavezne rezerve smanjena je za dva procentna poena sa 9,5 odsto na 7,5 odsto i sa 8,5 odsto na 6,5 odsto, zavisno od definisane osnovice za obračun obavezne rezerve.

Porastao promet robe u trgovini na malo

Promet robe u trgovini na malo u januaru porastao je za 5,1 odsto u tekućim i 4,2 odsto u stalnim cijenama u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju posljednji podaci Monstata.

Raste broje nezaposlenih

Stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori porasla je na 22,46 odsto, pokazuju posljednji podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ). Kako je saopšteno iz ZZZ, 20. februara je bilo 52.110 nezaposlenih.

Dan

Ako Jelić može u DRI, Sveto može u Vrhovni sud

Parlament je na jučerašnjoj sjednici za predsjednika Odbora Regulatorne agencije za energetiku imenovala Branislava Prelevića, za člana Senata DRI Zorana Jelića, a za dva viceguvernera Centralne banke Nikolu Fabrisa i Irenu Radović. Nakon izbora Jelića za člana Senata DRI, oglasio se građanski pokret URA. Iz te partije su istakli da je imenovanje u DRI Jelića, bivšeg direktora Zavoda za zapošljavanje i glavnog aktera afere “Snimak, obesmišljavanje ključne nadzorne institucije u Crnoj Gori.

Uveden stečaj u Atlas televiziju

Stečaj u Atlas televiziju, čiji je vlasnik Duško Knežević, uveden je 1. marta, objavio je Portal Analitika. Stečaj je, kako navodi taj portal, pokrenut na zahtjev Agencije za elektronske medije. Atlas televizija od 26. septembra nema sopstvenu produkciju, a zaposlenima, njih oko 50, duguje se pet i po plata i neuplaćeni doprinosi za proteklih nekoliko godina. Poreski dug Atlas TV iznosi oko 700. 000 eura.

Za godinu odobrili 128 miliona kredita

Investiciono-razvojni fond je u prošloj godini plasirao 128,5 miliona eura u privredu i na taj način otvorio, odnosno sačuvao ukupno 6,7 hiljada radnih mjesta, saopštio je u razgovoru za “Dan predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević.

Pobjeda

Oslobođen dio novca banaka

Savjet CBCG smanjio je stopu obavezne rezerve banaka sa 9,5 na 7,5 odsto i sa 8,5 na 6,5 odsto, zavisno od osnovice za obračun obavezne rezerve.

Čeka se tačan broj mrtvih računa

Koliko će od 119.136 transakcionih računa preduzeća i preduzetnika, koliko ih ima kod banaka u Crnoj Gori, biti izbrisano zato što su njihovi vlasnici prestali da postoje, trebalo bi da se zna uskoro, rečenoje Pobjedi iz Centralne banke.

Ne mogu dovijeka čekati Škoda Prahu

Parlament je juče usvojio aneks ugovora između države i italijanske kompanije A2A o daljem upravljanju u Elektroprivredi, kojimje produžen postojeći ugovor do 30. juna.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *