Pet dobrih razloga zašto osigurati kuću ili stan

Dodajte komentar

Nakon puno godina podstanarskog života ili suživota sa roditeljima, napokon ste stambenom kreditu rekli „da“ i pronašli dom iz snova u kojem ćete se skućiti.

Sada imate vaša četiri zida u kojima imate vašu slobodicu, mjesto gdje možete biti potpuno svoji!

Tu pravite planove za budućnost, odatle krećete u istraživanje svijeta… I tu se uvjek vraćate, kako biste sakupili energiju za nove poduhvate.  Možda nijeste bili prave sreće da imate i sjajne komšije, a možda imate i problemom sa parkingom,… ali napokon imate vaš dom koji je samo vaš!

Zato, na koji god način da živite, dobro je učiniti sve da vaše najvažnije mjesto postane sigurna zona!

Evo nekoliko razloga zbog čega je bitno da osigurate vašu kuću ili stan:

1. Vaša imovina je zaštićena

Za većinu nas, dom je najveća životna investicija. Kad kupite stan i preuredite ga, njegova vrijednost raste. Osiguranje štiti vaše najveće ulaganje i zapravo je neodgovorno prepustiti stvari slučaju, vjerujući da se to ‘meni neće dogoditi’. Sjetite se koliko ste novca utrošili kupujući namještaj i sitnice koje vas usrećuju, a da ne govorimo o posebno vrijednim stvarima. Zaboravite li samo ugasiti peglu, sve što ste vrijedno godinama sticali može u trenu progutati požar, a bez osiguranja štetu nadoknađujete sami. Ako ste sigurni da se takva nepažnja vama ne može dogoditi, zapitajte se jestel i jednako samouvjereni kad su vaši susjedi u pitanju, jer i njihova nepažnja može prouzrokovati štetu u vašem domaćinstvu!

2. Zaštićeni ste od elementarnih nepogoda

Možda vam se iz današnje perspektive čini da vremensku katastrofu možete vidjeti samo u filmovima, bliska istorija nas uči da to nije baš tako. Iako nismo na području koje će poharati tornado, potrese ne možemo predvidjeti. Velikim poplavama i ogromnim štetama smo već svjedočili, pa je ćudi prirode najbolje preduhitriti pokrićem od prirodnih nepogoda.

3. Zaštitite se od tužbi i štete nastale trećim osobama

Ako imate kuću, znajte da vas susjed ili neko drugi ko stupi na vaš posjed može tužiti ako se poklizne na zaleđenom prilazu vaše kuće, ugrize ga vaš pas ili mu sa balkona padne tegla cvijeća na glavu. Osiguranje vas štiti i od takvih neželjenih događaja.

4. Zaštita od provala i krađa

Protivprovalna vrata i alarm možda posjedujete, ali ni takva zaštita neće zaustaviti iskusne lopove. Eto još jedan razlog za osiguranje, koje će nadoknaditi štetu nastalu usled provala.

5. Mirno spavajte

Ako ništa drugo, jedna od najvećih pogodnosti koju vam pruža osiguranje kuće ili stana jeste da možete mirno spavati. Znajući da je vaša imovina osigurana, možete mirne duše ostaviti vaš stan ili kuću i otići na zasluženi odmor.

Ako ste se pitali koliko sve to košta, iznenadit ćete se kad otkrijete da stan od 50m2 može biti osiguran za već 40 EUR od velikog broja rizika (cijena osiguranje kuće ili stana zavisi od kvadrature i ugovorenih pokrića).

Ako se odlučite za mjesečno plaćanje, polisu možete ugovoriti za cijenu jedne kafe u kafiću.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *