Počinje rušenje divljih objekata u Ulcinju: Kreću od Ade

Dodajte komentar
Ilustracija

Ministri pravde i održivog razvoja i turizma Zoran Pažin i Pavle Radulović i direktor Uprave inspekcijskih poslova Božidar Vuksanović posjetiće danas Ulcinj, gdje će obići nelegalna gradilišta u cilju definisanja daljih aktivnosti na suzbijanju divlje gradnje u najjužnijoj opštini, saznaju “Vijesti”.

I inspektori zaštite prostora danas kreću u akciju uklanjanja nelegalnih objekata na Adi Bojani. Kako saznajemo, administrativnom izvršenju rješenja o rušenju, pristupiće se radi određivanja mikrolokacija, kako bi pobjednicima na tenderu bio omugućen slobodan pristup svojim lokacijama.

Na udaru inspektora, u startu akcije, naći će se četiri do pet objekata.

Prvi put, od ove godine, svi legalni investitori na Adi Bojani imaće obavezu da za svoje objekte pribave urbanističko-tehničke uslove.

Katalagom privremenih objekata obuhvaćene su 573 lokacije, od kojih je oko 400 prošlo tendersku proceduru. Iz Morskog dobra, ranije su najavili da će uskoro biti objavljene licitacije i za preostale 173 lokacije među kojima će biti i ribarske kućice koji su bile izuzete iz procedure.

Javno preduzeće je najavilo da će precizirati posebne uslove za zakup zemljišta na kojima su ribarske kućice uvažavajući autentičnost i kultorološki značaj tih objekata.

Premijer Duško Marković naložio je nedavno Pažinu da izradi plan za suzbijanje zahuktale divlje gradnje u Ulcinju sa detaljnim uputstvima inspektorima za postupanje na terenu.

“Vijesti” su ranije objavile da je opštinska Komunalna policija do oktobra registrovala oko 130 nelegalnih gradnji, ali je taj broj prema procjeni sagovornika dobro upućenih u stanje na terenu, makar dvostruko veći.

Zbog toga su u gradu već 15 dana gotovo svi inspektori zaštite prostora koji su u tom periodu vršili pojačan nadzor na terenu.

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopštili su da su inspektori u proteklih 15 dana izvršili 103 kontrole, donijeli 16 rješenja o rušenju, a 15 o pečaćenju, i podnijeli šest krivičnih prijava.

U postupku su 43 predmeta, 10 rješenja je obustavljeno zbog dobijanja građevinske dozvole i jedno rješenje je izvršeno na način što je investitor sam porušio objekat:

Inspekcija zaštite prostora je na teritoriji opštine Ulcinj od 1. januara 2016. do 1. februara 2017. godine podnijela ukupno 26 krivičnih prijava.

Samo tokom prošle godine inspektori su donijeli ukupno 27 rješenja o rušenju”, piše u odgovoru Uprave na pitanja “Vijesti”. Iz Uprave nijesu dostavili spisak divljih graditelja i izvođača radova na teritoriji opštine Ulcinj koji je na uvid tražio premijer Marković.

Međutim, kako saznajemo, inspektori su uvrdili identitet jednog preduzetnika koji je izvodio radove na više od 70 odsto evidentiranih nelegalnih građevina.

Divlja gradnja i u Baru i Podgorici

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da je Inspekcija zaštite prostora na teritoriji Crne Gore od 1. januara 2016. godine do 1. februara 2017. godine podnijela ukupno 82 krivične prijave zbog nelegalne gradnje objekata.

Tom prilikom je, tvrde, donijela 127 rješenja o rušenju nelegalnih objekata.

Osim Ulcinja, kako se navodi u odgovoru, divlja gradnja najizraženija je još u Baru i Podgorici.

Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *