ERSTE blog: Savjeti velikih majstora berzanskog poslovanja – Voren Bafet i Bendžamin Grejem

Dodajte komentar

Berzansko poslovanje više nije finansijski tabu u Crnoj Gori. Usluge povezane sa trgovinom i investiranjem na berzi nudi i naša banka u vidu brokerskih usluga našeg stručnog tima. Investiranje i trgovina na njoj svodi se na prilično jednostavan princip – kupujemo kada je cijena niska i prodajemo kada poraste.

Da bih vam pomogao ukoliko odlučite da se okušate u ovog vrsti ulaganja, u današnjem blogu ću ukazati na neke od najvažnijih savjeta koje su nam nakon decenija iskustva i enormnog uspjeha dala dva, možda i najveća investitora u istoriji berze – Vorena Bafeta i njegovog učitelja i mentora, Bendžamina Grejema.

Kupujte manji broj kvalitetnih akcija

Poslije izvjesnog vremena bićete u stanju da prepoznate prave akcije za vaše ulaganje

Voren Bafet prije svega savjetuje da sredstva ne rasipate na veliki broj različitih akcija. Morate naučiti da prepoznate kvalitetnu poslovnu priču koja ima dugoročni potencijal i tu uložite svoj novac. Naši brokeri će uvijek biti na usluzi i ponuditi vam predloge za početna ulaganja. Poslije izvjesnog vremena bićete u stanju da prepoznate prave akcije za vaše ulaganje, a onda cijena više ne igra glavnu ulogu. Bolje je kupiti akcije uspješne kompanije po fer cijeni, nego akcije prosječne kompanije po povoljnoj cijeni.

Dakle, ne veliki broj različitih akcija, nego akcije precizno ciljane kompanije u čiji ste uspjeh uvjereni. Da prevedem ovo u crnogorsku realnost – šta mislite, čije akcije su u jednom trenutku bile skuplje, Telekoma CG ili firme Izbor Bar? A koje su donijele veći profit? Naravno, akcije Telekoma su bile skuplje, ali su dugoročno donijele i zaradu investitorima kroz dividendu koja je redovno isplaćivana. Investitori koji su kupili akcije kompanije Izbor Bar su imali samo gubitke. Izbor Bar je loše poslovao i trenutno je u stečaju.

Podijelite ukupan kapital na akcije i obveznice

I najveći eksperti žele da njihova ulaganja budu što sigurnija. Kao najjednostavniji način Bafet savjetuje diversifikaciju. Diversifikacija podrazumijeva da, pored akcija koje su najrizičnije hartije od vrijednosti, investirate i u obveznice. Obveznice imaju znatno sporiji trend promjene cijene, što vam daje dovoljno vremena da reagujete.

Portfolio početnika trebalo bi da sadrži minimum 70% obveznica.  Kod iskusnih berzanskih igrača situacija je drugačija. Procenat učešća akcija u portfoliju je najmanje 50%.

razlicite vrste portfolija

I vrhunski ekonomisti griješe

Čuveni Džon Mejnard Kejns, jedan od očeva ekonomske teorije, uspio je da izgubi velike iznose novca neuspješno trgujući akcijama. Ovo naravno ne treba da vas uplaši i potpuno odvrati od berze. Ipak, prije nego što se upustite u bilo kakvu trgovinu, važno je da ovladate vrlo specifičnim znanjima i prikupite što više informacija.

Ne ulažite u sektor koji ne razumijete

Tri osnovne stvari koje bi trebalo da predočite brokeru prije nego sto počnete sa ulaganjima su:

  • Rok na koji planirate da uložite svoja sredstva
  • Rizik koji ste spremni da podnesete
  • Koliko ste u stanju da kontrolišete svoje emocije i budete strpljivi

Možda i najvažniji savjet koji je Bafet dao je – ne ulagati u sektor koji ne razumijete. Razumijevanje sektora vam omogućava da jednostavnije pratite trendove, prikupljate informacije i predviđate kretanja. Postoje veoma profitabilne industrije koje je teško razumjeti. Biotehnologija je grana koja čini čuda i stvara enormne zarade investitorima. Međutim, ako ova grana nije vaša lična strast, ili ne dolazite sa fakulteta koji je izučavao tu oblast, velike su šanse da nećete prepoznati nove trendove i kompanije koje će donijeti profit.

Od preko deset hiljada kompanija čijim se akcijama može trgovati u SAD, ja sam u stanju da razumijem poslovanje svega par stotina – Voren Bafet

Berza nije kladionica koja se igra od kola do kola, već dugoročno ulaganje. Po Bafetovom mišljenju – “u slučaju da nijeste spremni da držite akciju 10 godina, onda nemojte pokušavati ni 10 minuta“.

Ne vezujte vaše emocije za kretanje berze

Bafetov učitelj i mentor, Bendžamin Grejem našao je šaljiv način da ukaže svojim sljedbenicima na prirodu berze, predstavivši im je kao Gospodina Tržište. Kao i svaki drugi čovjek, g. Tržište može danas biti odlično raspoložen. Spreman je da kupi svaku akciju po bilo kojoj cijeni i smatra da je svaka cijena niska i da sve akcije zaslužuju više. Drugog dana, g. Tržište  može biti tužan i depresivan i nije mu do kupovine. Svaka cijena je previsoka i traži njihov pad. Kao i emocije g. Tržišta, stvarna berza takođe ima emocije. Ono što je Grejem zahtijevao od svojih učenika jeste da shvate da „emocije“ tržišta nijesu njihove emocije.

Kroz svoje fluktuacije, berza pravi greške, učio je Grejem svoje učenike.

Cijene akcija variraju i upravo u tom variranju je šansa za sticanje profita. Većina ljudi panično reaguje kada cijene padaju ili trči da proda kada one rastu. Od svojih sljedbenika, Grejem  je tražio da se odupru tim emocijama i posmatraju trendove hladne glave. Za iskusne investitore svaka promjena na berzi je dobra jer donosi određene šanse za zaradu. Kroz svoje fluktuacije, berza pravi greške, učio je Grejem svoje učenike. Kada krene nizbrdo, talas pada zahvata sve kompanije, bez obzira na njihovo poslovanje, pa i one odlične. Kada se to desi, važno je prepoznati kvalitetne firme i kupovati njihove akcije po najnižim mogućim cijenama.

varijacija vrijednosti akcija

Kada tržište uhvati svoj puni krug i počne ponovo da se kreće uzlaznom putanjom, cijena akcija dobrih firmi će početi naglo da raste. Međutim, berza i ovdje ima svoj ekstrem. Naime, ona počne da podiže cijene zdravih firmi do nestvarnih granica. Poenta je prodati kada vrijednost kompanije postane precijenjena jer će uskoro početi da pada, govorio je Grejem.

Kupujte akcije kompanija koje redovno isplaćuju dividendu

Redovna isplata dividendi je dobar znak da firma posluje pozitivno. Suština velikog profita na berzi je u pronalaženju potcijenjene kompanije koju su svi u tom trenutku previdjeli i čekanju da ostali investitori otkriju „zlatnu žilu“ koju ste vi odavno pronašli. Tada akcije kreću da skaču zbog povećane potražnje i ostaje vam samo da čekate da vrijednost bude precijenjena, kada je vrijeme za prodaju. Čekanje da drugi otkriju „vašu“ kompaniju može potrajati dugo. Za to vrijeme ubirajte dividendu.

Prinos po akciji bi morao da bude veći u posljednjoj godini nego u prethodnih pet

Ako želite da smanjite rizik, Grejem daje još jedan krajnje prost savjet – kupujte kompanije čije akcije donose stabilnu i umjerenu zaradu u posljednjih pet godina. U trenutku kada se odlučite za kupovinu, prinos po akciji bi morao da bude veći u posljednjoj godini nego u prethodnih pet. Ovakvo ponašanje akcije vam govori da se u kompaniji desila neka značajna pozitivna promjena, pa možete očekivati dalji rast. Izbjegavajte kompanije koje imaju nestabilnu zaradu (iz plusa u minus) u petogodišnjem periodu i bićete u zoni minimalnog rizika.

Ljepota je u jednostavnosti

Kao što ste vidjeli, moć velikih magova berze se sastoji u njihovoj jednostavnosti. Oni ne ulažu u poslove u koje se ne razumiju i imaju znanje da procijene kvalitet poslovanja onih kompanija u čiju se prirodu posla razumiju. Iako su nenadmašno iskusni, njihov ego nikada ne raste. Oni balansiraju rizik pokrivajući akcije stavljanjem jednog dijela kapitala u manje profitabilne, ali stabilne obveznice ili fondove.

Bafet i Grejem su napisali mnoštvo knjiga na temu investiranja na berzi u kojima su nesebično dijelili savjete i metode analiziranja akcija. Moja najbolja preporuka jeste da ih potražite i dobro izučite prije nego se odlučite da ulažete. Knjiga za koju Bafet kaže da mu je promijenila život jeste – Pametni investitor, koju je napisao upravo Bendžamin Grejem. Pa, možete početi od nje.

Kako Voren Bafet kaže: „Prvo investirajte u sebe. Znanje je najbolja investicija te vrste“.

Autor: Rade Deretić je stručni saradnik za brokerske poslove u sektoru riznice Erste Banke

Izvor: blog Erste banke

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *