Rezultati Microsofta iznad prognoza, dobit Alphabeta podbacila

Dodajte komentar

Dvije najveće tehnološke kompanije na svijetu, Alphabet i Microsoft, objavile su juče nakon isteka trgovanja rezultate poslovanja za četvrti kvartal, a akcionari kompanije iz Redmonda su imali više razloga za zadovoljstvo.

Krovna kompanija Google-a, Alphabet, ostvarila je prihode u četvrtom kvartalu iznad očekivanja tržišta, zahvaljujući u prvom redu YouTube-u i pretrazi preko mobilnih uređaja. Prihod kompanije je dostigao 26,06 milijardi USD (rast od 22%), u odnosu na očekivanja od 25,26 milijardi USD, dok je ostvarena dobit od 9,36 USD po akciji, ispod prognoza od 9,64 USD po akciji. Glavni razlog pada dobiti su veća poreska stopa, investicije u data centre, YouTube i hardver koji su snizili profitnu marginu, uprkos snažnom rastu prihoda.

Akcije Microsofta pale su nakon objave rezultata više od 2%. Microsoft je objavio kvartalne rezultate koji su potukli očekivanja analitičara. Prihod kompanije je dostigao 26,07 milijardi USD u odnosu na prognozu od 25,3 milijarde USD, dok je dobit po akciji dostigla 83 centa po akciji u odnosu na prognozu od 79 centi po akciji. Ovaj tehnološki gigant je ostvario prihod u cloud segmentu od 6,86 milijardi USD, potukavši kako očekivanja analitičara tako i prognoze same uprave. Akcije Microsofta tokom jučeranjeg dana su porasle skoro 1%, dok su u produženom trgovanju nakon objave rezultata zabilježile rast vrijednosti od dodatnih 1%.

Izvor: CNBC, Wisebroker

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *