Pregled štampe za 26. januar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Još po 1,5€ za Blaža i društvo

Ministarstvo ekonomije utvrdilo je naknadu za I podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije od 0,47316 centi za kilovat sat (kWh). Naknada je povećana 3,5 puta u odnosu na dosadašnju koja je iznosila 0,129 centi za kWh.

Katari Diar kreće sa dvije vile u aprilu

Gradnja prva dva objekta novog turističkog kompleksa u uvali Pržna Plavi horizont, počeće vjerovatno prvih dana aprila, potvrđeno je “Vijestima” u kompaniji Qatari Diar Hotel and Property Investment Montenegro (QDHPIM).

Ponovo sagledati da li je isplativa nova TE

Izgradnja termoelektrana na ugalj ima opadajući trend u Evropskoj uniji (EU) i niže cijene struje zaustavljaju mnoge takve investicije, kazao direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač. On smatra da je zbog toga potrebno je dobro ekonomski sagledati takvu investiciju u kontekstu trendova na duži rok.

Dnevne novine

Stagnacija reformi ugrožava biznis

Tempo reformi i unapređenje ambijenta za poslovanje u Crnoj Gori nijesu na nivou neophodnom za postizanje željenih rezultata investitora, smatraju u Savjetu stranih investitora (SSI).

Nadležni da razmisle o potrebi formiranja poreske policije

Formiranje poreske policije, koja bi bila nosilac aktivnosti u borbi protiv krivičnih djela iz oblasti privrednog poslovanja, doprinijelo bi većoj efikasnosti Poreske uprave (PU), ojačalo poresku disciplinu i unaprijedilo kulturu obveznika, ocijenila je potpredsjednica Demokrata Zdenka Popović.

Uvoz robe veci od dvije milijarde, izvoz neznatan

Crna Gora je u prošloj godini uvezla robu u vrijednosti od 2,06 milijardi eura, dok je njen godišnji izvoz vrijedio svega 325,8 miliona eura, pokazali su preliminarni podaci Monstata.

Dan

Vektru Jakić blokirali zbog 2,7 miliona

Opština Pljevlja blokirala je račun “Vektre Jakić, čiji je vlasnik Dragan Brković, zbog duga od 2,7 miliona eura po osnovu poreza na nepokretnost i koncesija na šume. Predsjednik pljevaljske opštine Mirko Đačić je kazao da lokalna uprava neće nikome opraštati dug, pa ni “Vektri Jakić, koja je pojedinačno najveći dužnik.

Pogoršan poslovni ambijent

Ambijent za poslovanje u Crnoj Gori je prošle godine bio gori u odnosu na prethodne dvije, ocijenili su iz Savjeta stranih investitora (SSICG). Prema riječima izvršnog direktora te organizacije Marije Šuković indeks u 2015. godini je iznosio 6,2 , a u 2013. i 2014. godini 6,3 odsto.

Regulator tržišta nije nezavisan

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač predstavio je juče godišnji implementacioni izvještaj za 2016. godinu i naveo da je Crna Gora u većini oblasti među vodećima u regionu, osim u oblasti nafte i naftnih derivata. Ukazao je da zakon kojim se propisuje stvaranje naftnih zaliha za 90 dana nije prošao Vladu, a samim tim ni stigao do Skupštine. Direktiva EU kojom se propisuje stvaranje zaliha naftnih derivata stupa na snagu 2023. godine.

Pobjeda

Novi bord direktora biraju 31. januara

Vanredna sjednica Skupštine akcionara Montenegro erlajnza (MA), kojaje trebalo da se održi sjutra, odloženaje za 31. januar. Akcionari nacionalne aviokompanije trebali bi da na sjednici donesu odluku o razrješenju članova Odbora direktora MA i izboru članova novog borda.

Obnovljivi izvori vratili račune na prošlogodišnji nivo

Ministarstvo ekonomije juče je utvrdilo novu vrijednost naknade za podsticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora kojaje sa 0,129 povećana na 0,473 centa po kilovatsatu, što će račune domaćinstava povećati za četiri do pet odsto.

Danas detalji o drugom bloku TE Pljevlja

Upravljački komitet zadužen za praćenje projekta izgradnje drugog bloka TE u Pljevljima i akcionari EPCG sastaće se danas i definisati jasne korake i datume vezane za ovaj strateški projekat kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić odgovarajući na pitanja novinara da li A2A ostaje partner u EPCG.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *