“Kupovina akcija Rudnika isplativa za građane Crne Gore

Dodajte komentar

Najavljena transakcija prema kojoj bi Elektroprivreda EPCG trebalo da kupi paket akcija u Rudniku uglja, stvar je ekonomije, što bi moralo da bude isplativo za građane Crne Gore, ocijenio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice, Janez Kopač.

Nijesam upoznat sa detaljima te transakcije, ali vjerujem da će biti povoljna za Crnu Goru. To je sad stvar ekonomije i trebalo bi da na kraju bude isplativo za građane”, kazao je Kopač novinarima nakon sastanka sa članovima skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

On je rekao da sva preduzeća u državnom vlasništvu moraju da posluju kao učesnici na tržištu, odnosno kao da su privatna, kako bi na kraju profit ostao građanima Crne Gore.

Akcionari EPCG trebalo bi da na vanrednoj sjednici u utorak razmatraju tačku koja se odnosi na izražavanje zainteresovanosti za ulazak u vlasničku strukturu Rudnika uglja Pljevlja.

Država posjeduje 31,11 odsto udjela u Rudniku uglja, italijanska kompanija A2A 39,49 odsto, Aco Đukanović 11,84 odsto, a Radoslav Tomić iz Beograda 1,1 odsto. Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto udjela u kompaniji.

Komentarišući isplativnost izgradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, u kontekstu trendova zaobilaženja uglja kao izvora energije, Kopač je saopštio da Evropska unija (EU) i cio svijet sve više idu ka obnovljivim izvorima energije.

Era uglja i nuklearnih elektrana polako se završava, ali daleko od toga da je završena. Investicije u termoelektrane na ugalj još se dešavaju, ali opadajući trend cijena električne energije u Evropi zaustavio je mnoge takve investicije”, poručio je Kopač.

Zbog toga, kako je ocijenio, treba dobro ekonomski prostudirati svaku takvu investiciju i pogledati je u kontekstu trendova na duži rok.

Članovi skupštinskog Odbora su na sastanku sa delegacijom Sekretarijata Energetske zajednice razgovarali o evropskim integracijama Crne Gore u oblasti energetike.

Kopač je predstavio stanje u evropskim integracijama Crne Gore iz oblasti energetike.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *