SAD već ubira plodove Trampovih prijetnji

Dodajte komentar

Američka automobilska kompanija Dženeral motors (GM) najavila je da će investirati dodatnih milijardu dolara u svoju proizvodnju u SAD. Ova kompanija najavila je i da će u narednim godinama otvoriti 5.000 radnih mjesta.

Investicije u nova vozila i naprednu tehnologiju stvoriće ili sačuvati oko 1.500 radnih mjesta, dok će 450 radnih mesta biti vraćeno iz Meksika u SAD, navodi se u saopštenju kompanije.

Taj i drugi potezi bi, kako ocjenjuje agencija AFP, trebalo da omoguće otvaranje 5.000 novih radnih mjesta u SAD u narednih nekoliko godina.

Kako prenosi agencija Rojters, najavljena ulaganja su dodatak investicijama u vrijednosti od 2,9 milijardi dolara koje je GM najavio prošle godine.

Od početka ove godine, GM, kao i neke druge kompanije, našle su se na udaru snažnih kritika novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa zbog proizvodnje automobila u Meksiku, zbog čega im je zaprijetio uvođenjem velikih carina.

Japanska Tojota je nakon toga najavila da će u narednih pet godina uložiti deset milijardi dolara u SAD, dok je Fijat Krajsler predstavio planove o investiranju milijardu dolara u modernizaciju dvije fabrike u Mičigenu i Ohaju.

Ford je ovog mjeseca objavio da otkazuje planiranu investiciju u fabriku u Meksiku vrednu 1,6 milijardi dolara, kazavši da će uložiti 700 miliona dolara u svoje pogone u Mičigenu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *