Tramp već ima spremno više od 200 odluka za početak mandata

Dodajte komentar

Novi američki predsjednik Donald Tramp će odmah nakon današnje inauguracije početi da koristi svoja izvršna ovlašćenja, pri čemu ima pripremljenih više od 200 odluka.

On je predan tome da ne samo prvog dana nego i drugog i trećeg donese stvarne promjene što ćete vidjeti u predstojećim danima i nedeljama”, rekao je u četvrtak novinarima Trampov portparol Šon Spajser, dodavši da se Trampove aktivnosti očekuju u petak, tokom vikenda i početkom iduće nedelje.

Glavne teme Trampovog programa su obuzdavanje imigracije i otvaranje novih radnih mjesta, rekao je Spajser.

Tramp je za prvi dan najavio da će formalno objaviti namjeru SAD da se povuku iz 12-članog trgovinskog sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu, čemu se žestoko protivio tokom predizborne kampanje tvrdeći da je taj sporazum štetan po američke privrednike i radnike, navodi danas AP.

Takođe, novi predsjednik je obećao da će odmah objaviti namjeru o ponovim pregovorima o 23-godišnjem Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini ili, pak, o povlačenju iz tog sporazuma.

Među ostalim pitanjima kojima će se Tramp najprije pozabaviti kao predsjednik SAD mogla bi biti i rana akcija po pitanju energetike, pri čemu će vjerovatno ukinuti postojeće propise o nafti i uglju, kao i po pitanju sajber bezbjednosti, dodaje američka agencija.

Tramp je više puta obećao i da će odmah staviti tačku na imigracionu politiku svog prethodnika Baraka Obame, mada bi, ocjenjuje AP, neka od njegovih obećanja moglo biti teško ispuniti.

Novi predsjednik je najavio i da će se, po dolasku u Bijelu kuću, posvetiti pitanju izgradnje zida na američko-meksičkoj granici, što je jedan od nekoliko koraka vezanih za obuzdavanje imigracije koje su mu preporučili savjetnici.

To uključuje ukidanje Obamine uredbe kojom je dopušteno da više od 700.000 ljudi, koji su dovedeni u SAD ilegalno još kao djeca, ostanu u zemlji s dvogodišnjom dozvolom za rad i pohađanje koledža.

Trampovi savjetnici provjerili su više od 200 mogućih uredbi čije će potpisivanje on razmotriti, a radi se o pitanjima iz oblasti zdravstvenog osiguranja, klimatske politike, imigracije, energetike i drugih.

Ne zna se koliko će tih uredbi Tramp odobriti, napomenuo je član njegovog tima za tranziciju.

Blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *