Sjutra štrajk Novog sindikata ŽICG

Dodajte komentar

Zaposleni u Željezničkoj infrastrukturi (ŽICG), koji su članovi Novog sindikata tog preduzeća, najavili su za sjutra štrajk na platou ispred upravne zgrade, kako bi izrazili neslaganje sa odlukama Odbora direktora.

Iz Novog sindikata je saopšteno da je ta sindikalna organizacija danas predala izvršnom direktoru ŽICG, Milanu Čolakoviću, odluku o stupanju u štrajk upozorenja.

Štrajk će se održati na platou ispred upravne zgrade u 13 sati i 30 minuta sa ciljem da se upozore članovi Odbora direktora, koji su zakazali sjednicu za 14 sati, da se zaposleni ne slažu sa tim odlukama”, navodi se u saopštenju.

Odluke se, kako je saopšteno, odnose na sredstva za sedam zaposlenih uglavnom bivših i sadašnjih direktora, koji su 2008. godine dobili rješenja za stanove zgrade koja se nikada nije izgradila, a radi se o 370 hiljada eura.

Druga odluka se odnosi na promjenu pravilnika koji bi omogućio Čolakoviću da riješi stambenu potrebu mimo javne raspodjele samo odlukom Odbora direktora, a iz sredstava zajedničkog fonda”, kazali su iz Novog sindikata.

Čolaković se, kako se dodaje, izmijenjenim pravilnikom pobrinuo i za svoje saradnike, jer je za njih predvidio deset odsto ukupnih sredstava iz istog fonda. Otprilike, zaposleni bi ostali bez 700 hiljada eura kako bi rukovodstvo riješilo svoje potrebe.

Nema ko bi pristao na ovu otimačinu. Poređenja radi, radnici nam kao podstanari idu u penziju. Nedavno se to desilo pružnom radniku Miljenku Popoviću”, rekli su iz Novog sindikata.

Takođe, kako su naveli, radnici na najtežim fizičkim poslovima za održavanje pruge imaju zaradu 200 eura.

Novi sindikat je formiran kao izraz nezadovoljstva zaposlenih u martu 2015. godine i sada broji skoro 350 članova.

Novi sindikat je pokrenuo pitanje novog Kolektivnog ugovora, izrade Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih, odmrzavanje fonda zajedničke potrošnje, vraćanje 20 odsto umanjenja obračunske cijene rada zaposlenima i druga pitanja od interesa za zaposlene”, zaključuje se u saopštenju.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *