Džek Ma: Zašto su Amerikanci ljuti na svoje kompanije

1 komentar

Jedan od gostiju drugog dana Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu bio je Džek Ma, osnivač Alibabe, koji je u veoma zanimljivom intervjuu govorio o globalizaciji, posebno o američkom odnosu prema njoj.

Američke internacionalne kompanije napravile su milione i milione dolara od globalizacije, ali to bogatstvo nikada nije bilo pošteno raspoređeno, što objašnjava i ljutnju koju osjeća američko stanovništvo,“ rekao je Ma i dodao da je mišljenje da druge zemlje „kradu američke poslove“, u stvari američka strategija, jer oni „ne distribuiraju novac na pravi način“.

Ma smatra da umjesto barijera kada je trgovina u pitanju, SAD treba da radi na reformisanju globalizacije.

Vjerujem da je globalizacija dobra, ali mora da bude poboljšana. Ona treba da bude inkluzivna globalizacija,“ rekao je Ma, jer, kako kaže, u posljednjih 30 godina američke kompanije zaradile su ogroman novac, a problem je u tome gdje je taj novac otišao.

Kada slušam o Americi, samo čujem Silicijumska dolina i Vol Strit. Novac ide u Vol Strit. I onda se desi finansijska kriza 2008. godine, i veliki deo tog novca jednostavno nestane,“ kaže kineski biznismen i dodaje da bi kompanije trebalo da ulože u svoj narod i poprave njihov život.

On je takođe da je kao Kinez ponosan na reči kineskog predsjednika Si Đinpinga koji je najavio da će se Kina u sljedećih 10 godina preorijentisati sa izvoza na uvoz, a prema riječima Džeka Maa to će biti velika promjena kako za Kinu tako i za svijet, ako se desi.

Intervju sa osnivačem Alibabe pogledajte na videu ispod:

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *