Pregled štampe za 12. januar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Nezadovoljni će dobiti milion i po

Na vanrednoj slcupštni akcionara Zatvorenog investicionog fonda (ZIF) Trend juče je usvojen plan razvoja, a vlasnici 13,9 odsto akcija glasali su protiv i na taj način stekli uslov za isplatu vlasničkog uloga od oko 1,5 miliona eura, u narednih 12 mjeseci.

Evropske cijene nafte i afrički standard zbog biznis elite

Ako je bilo koji građanin Crne Gore bio skeptičan i nije znao šta znači vođenje ‘eurizovane’ ekonomske politike, kako to reče premijer u svom ekspozeu, sada treba da mu bude jasno. Imaćemo evropske cijene, a afrički standard”, kazala je potpredsjednica Demokrata Zdenka Popović povodom nove mjere Vlade o povećanju akciza na gorivo.

Za CG procjene malo bolje ali rizik postoji

Crna Gora se nalazi među evropskim državama koje se suočavaju sa rizikom od povećanja javnog duga, navela je Svjetska banka u novim Globalnim ekonomskim prognozama.

Dnevne novine

Fokus saradnje država biće projekti u turizmu

U prethodnom periodu obezbijeđena je adekvatna osnova za dalje intenziviranje saradnje u oblasti turizma i investicija Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ocijenili su ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i američki ambasador Margaret Uehara.

ŠTRAJK KOPILOTA PRIZEMLJIO AVIONE MONTENEGRO ERLAJNSA

Avioni Montenegro erlajnsa (MA) sa tivatskog aerodroma juče su kasnili i po sedam sati, a razlog za to je, prema nezvaničnim informacijama Dnevnih novina, štrajk kopilota.

Danas nova aukcija

Aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih 16,4 miliona eura, prva ovogodišnja, biće održana danas. Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) saopštili su da se ponude mogu dostavljati do sjutra do 12 sati.

Investiranje u Luku Bar je naš strateški cilj

Kompanija OT Logistics želi da pridobije klijente na novim tržištima i zbog toga smo spremni da investiramo 17,1 miliona eura u razvoj Luke Bar u naredne tri godine, saopštio je njen direktor Zbigniew Nowik.

Dan

Cijene goriva negativno će uticati na standard

S obzirom da je gorivo neizbježan trošak za gotovo sve proizvode i usluge, sasvim je logično da će rast cijene goriva od 12 do 16 centi uticati na cijene tih proizvoda i usluga, ocijenio je za “Dan” ekonomista Mladen Bojanić.

Promet samo 1,84 miliona

Ukupan promet na Montenegroberzi u decembru iznosio je 1,84 miliona eura, što je za čak 98 odsto manje u odnosu na novembar, odnosno za 93 odsto manje u odnosu na decembar 2015. godine, navedeno je u Biltenu Montenegroberze.

Totalna havarija u Duvanskom kombinatu

Na kotlarnici u fabrici Duvanskog kombinata, koju koristi arapski investitor u Novom duvanskom kombinatu, kompanija BMJ Industris FZ LLC, prije nekoliko dana desila se totalna havarija, prema nezvaničnim saznanjima “Dana”.

Otplata duga u 60 rata

Poreska uprava, na čijem je čelu Miomir M. Mugoša, pozvala je poreske obveznike da iskoriste mogućnost otplate duga na rate shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja koji je stupio na snagu 31. decembra. Oni navode da je zakon usvojen u cilju naplate od poreskih obveznika koji zbog nelikvidnosti i poteškoća u poslovanju nijesu bili u mogućnosti da blagovremeno izmire poreske obaveze.

Pobjeda

Amerikance zanima TE

Ambasadorka SAD u Podgorici Margaret En Uehara prenijela je zainteresovanost renomiranih američkih investitora za učešće u izgradnji drugog bloka TE tokom sastanka sa ministarkom ekonomije Dragicom Sekulić.

Kopiloti se razboljeli zbog kašnjenja plata

Avioni Montenegro erlajnza (MA) sa tivatskog i podgoričkog aerodroma juče su kasnili, a iz nacionalne avio-kompanije saopštili su da su razlozi kašnjenja operativni problemi i vremenske prilike.

Očekuju da TUI pošalje pismo o namjerama

Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović potvrdio je Pobjedi da je njemački turoperater TUI zainteresovan za objekte Ulcinjske rivijere. Podsjetimo da su mediji objavili da je TUI zainteresovan za zakup nudističkog naselja na Adi i hotela ,,Belvi na Velikoj plaži i da su za to pripremili 200 miliona eura.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *