Gotovinom sada plaća tri četvrtine Evropljana

Dodajte komentar

Dok gotovinom sada plaća tri četvrtine Evropljana, do 2025. godine to će činiti samo polovica, navode analitičari konsultantske firme A. T. Kearney.

Rast će predvoditi digitalna plaćanja budući da će evropsko tržište digitalnih plaćanja u tom periodu porasti za 40 posto.

Analitičari su trend izvukli iz ankete, koja je sprovedena među 57 viših stručnjaka za plaćanja iz cijele Evrope, menadžera banaka i specijalizovanih ponuđača usluga plaćanja te trgovaca. Otkrili su da količina gotovinskog plaćanja u Evropi rapidno pada, a bezgotovinskog raste mnogo brže od BDP-a, odnosno šest posto godišnje.

U Evropi, gdje osim EU-a i EFTA-e uključuju i Švajcarsku, Tursku i Rusiju, bezgotovinska plaćanja u 2015. godini su iznosila 128 milijardi eura, a do 2025. godine očekuje se da će se gotovo udvostručiti (iznosiće 238 milijardi eura). Pri tome, ukupna visina digitalnih plaćanja povećaće se sa 80 milijardi eura u 2015. na 111 milijardi u 2025. godini, procjenjuju stručnjaci.

Rast bezgotovinskog plaćanja podstiču veća troškovna dostupnost debitnih i kreditnih kartica, inovacije u bezgotovinskom plaćanju (beskontaktna i mobilna plaćanja), a posebno je brzo širenje e-trgovine. Ona raste četiri ili pet puta brže od klasične trgovine, deset posto godišnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *