Januarske plate u EPCG niže 30 odsto?

Dodajte komentar

Januarske plate radnicima EPCG, zbog prestanka važenja Kolektivnog ugovora biće u prosjeku niže 30 odsto, objavio je list Elektropriveda.

Iako je stari Kolektivni ugovor u Elektroprivredi Crne Gore prestao da važi 08. decembra ove godine, u novu 2017, po svoj prilici, ući ćemo bez Kolektivnog ugovora i realnom izvjesnošću da će od januarske plate početi da se primjenjuju odredbe

Granskog kolektivnog ugovora za oblast energetike, konstatuje list.

Ukoliko se, u međuvremenu, nešto ne promijeni i sa sindikatom ne postigne dogovor o zaključenju novog Kolektivnog ugovora, od 01.januara naredne godine, shodno aktuelnom Zakonu o radu, moraćemo primjenjivati odredbe Granskog kolektivnog ugovora u punom kapacitetu”, istakao je rukovodilac Sektora za ljudske resurse i organizaciju, Predrag Krivokapić.

Podsjetimo, Zakonom o radu, čl 4, stav 5, propisano je: „Ukoliko kolektivni ugovor kod poslodavca nije zaključen, neposredno se primjenjuje granski kolektivni ugovor za odgovarajuću djelatnost, a ako nema granskog kolektivnog ugovora primjenjuje se opšti kolektivni ugovor“.

U slučaju primjene Granskog kolektivnog ugovora zaposleni u EPCG će sve do potpisivanja novog Kolektivnog ugovora primati oko 30 odsto manje zarade u odnosu na dosadašnja primanja. List nije naveo koliko iznosi prosječna plata u EPCG, ali se pretpostavlja da je iznad 800 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *