Pregled štampe za 29. decembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Garancija uzeta po zakonu

Privredni sud Crne Gore odbio je tužbeni zahtjev firme E Gambling koja je tražila da joj tužena država, odnosno, Uprava za igre na sreću, plati prinudno naplaćenih 30.000 eura.

Niko ne odgovara za izgubljene milione

Dok Vlada sprovodi mjere štednje smanjujući socijalne naknade i dječje dodatke, iz budžeta je za sudske i radne sporove za četiri godine isplaćen 71 milion eura. Nadležni u organima državne uprave, uprkos tolikoj sumi, ne odgovaraju za greške i nepoštovanja ugovora i zakona.

Koliko ih je na listi dužnika

Bivši premijer Milo Đukanović godijnama je krio simbiozu političke i biznis elite, a sadašnji premijer Duško Marković se njome pohvalio, ocijenio je ekonomski analitičar Mladen Bojanić. Iz opozicije su kazali da je ta biznis elita Crnu Goru koštala stotine miliona eura garancija i neplaćenih poreza.

Dnevne novine

U svijetu štetan i špekulativan a u Crnoj Gori poželjan proizvod

Prevara zvana krediti indeksirani u švajcarskim francima, osmišljena je u Australiji 1980-ih godina. Tada su farmerima ponuđeni kao krediti povoljniji u odnosu na dolarske kredite. Kada je otkrivena prevara, direktori su uhapšeni, banka ugašena, a država pomogla farmerima u otplati kredita. Zanimljivo, baš ovaj slučaj, koji je 2007. godine preslikan u Crnoj Gori, od 2000. godine proučava se kao primjer loše bankarske prakse na Univerzitetu u Sidneju.

Ugovor sa Energean-om poželjan je za državu

Poslanici su juče završili raspravu o Predlogu odluke o dodjeli ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore za dva bloka kompaniji Energean, što predstavlja finale tenderskog postupka koji je počeo 2013. godine.

Azerbejdžanci zainteresovani za auto-put

Crna Gora i Azerbejdžan imaju mogućnosti za dalje jačanje saradnje u oblasti saobraćaja, odnosno realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata, ocijenjeno je na sastanku resornog ministra Osmana Nurkovića i diplomatskih predstavnika Azerbejdžana.

Dan

Licima sa potjernice ottpisivali kredite

Prva banka odustala je od naplate milionskih kredita za preko 90 preduzeća, među kojima su i lica sa međunarodnih potjernica, kao i osobe protiv kojih se vode krivični postupci u Crnoj Gori.

Grcima daju podmorje za tri miliona eura

Poslanici vladajuće koalicije najavili su juče u Skupštini da će podržati odluku o dodjeli ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore sa grčkom kompanijom Enerdžin oil i gas. Grci će, kako je predviđeno ugovorom, istraživati da li ima nafte i gasa na blokovima 4219-26 i 4218-30, koji se nalaze između Ulcinja i Bara. Prethodno, polovinom godine, italijansko-ruskom konzorcijumu Eni i Novatek je data koncesija za istraživanje za četiri bloka kod Ulcinja.

Traže raskid ugovora

Predsjednici sindikalnih organizacija AD Port of Adrija (Kontejnerski terminal) Luka Klisić i Dobroslav Orlandić tvrde da investicioni program, na koji se obavezala turska kompanija Global ports, nije realizovan, te stoga traže da se sa tom kompanijom raskine ugovor o privatizaciji.

Preduzetnicima najveći problem finansije

U Crnoj Gori mala i srednja preduzeća čine čak 99 odsto ukupnog broja preduzeća, a učestvuju sa 60 odsto u BDP-u i 67 odsto u ukupnoj zaposlenosti, saopštio je direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća Aleksandar Pavićević.

Pobjeda

Šest ugovora za naftu i gas

Parlament je juče završio raspravu o prijedlogu odluke o dodjeli koncesija za proizvodnju ugljovodonika u podmorju za dva bloka kompaniji Energean, o čemu će se naknadno izjasniti. Poslanicima su dostavljeni i prijedlozi ugovora o koncesiji, zajedničkim operacijama i računovodstvu.

Auto-put i turisti povećali deficit

Najvažniji razlozi rasta uvoza i spoljnotrgovinskog deficita ove godine su izgradnja autoputa i turistička sezona, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. U Privrednoj komori smatraju da je takvo stanje dugoročno neodrživo i da država treba da definiše jasnu strategiju rasta izvoza.

Vladin prijedlog smanjenja naknada majkama ostaje

Skupštinski Odbor za rad, zdravstvo i socijalno staranje nijejuče podržao amandmane Liberalne partije da se naknade majkama sa troje i više djece smanje 14, a ne 25, odnosno 22 odsto, kako je predložila Vlada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *