ECB: Banka Monte dei Paschi ima manjak kapitala od 8,8 milijardi eura

Dodajte komentar

Europska centralna banka (ECB) poručila je italijanskoj banci Monte dei Paschi kako ima kapitalni manjak u iznosu 8,8 milijardi eura, što je više od prethodnih procjena koje su se kretale oko 5 milijardi eura, objavila je ta banka u ponedjeljak.

Prošli petak italijanska vlada je odobrila fond za podršku bankama, vrijedan 20 milijardi eura, nakon što Monte dei Paschi, treća po veličini talijanska banka nije uspjela prikupiti nužno potrebnih 5 milijardi eura svježeg kapitala.

Iz banke su u ponedjeljak izvjestili kako su prošli petak službeno zatražili od ECB odobrenje za ‘dokapitalizaciju iz predostrožnosti’.

Dokapitalizacija iz predostrožnosti je model državne intervencije za posrnulu banku koja je još solventna. Podrazumijeva da vlada može kupiti dionice ili obveznice samo po tržišnim uslovima kako nalažu pravila evropskih regulatora za državne potpore.

Iz ECB-a su odgovorili kako su izračunali iznos koji je banci potreban na temelju neadekvatnog odnosa temeljnog kapitala i rizične imovine utvrđenog ‘stres’ testom provedenim od evropskog regulatora ranije ove godine.

U tom testiranju Monte dei Paschi je bila jedina italijanska banka za koju se predviđao negativan scenarij u slučaju krize na tržištima.

ECB je kazao kako je banka solventna, no upozorili su kako se likvidnost banke naglo pogoršala od kraja novembra do 21. decembra, kažu iz Monte dei Paschi.

Banka je brzo započela razgovore s nadležnim tijelima kako bi razumjela metodologiju na kojoj se temelji proračun ECB-a te za uvođenje mjera za dokapitalizaciju iz predostrožnosti“, poručili su iz banke.

Problemi banke započeli su nekoliko godina ranije, ali italijanske vlade nisu dosad uspjele da ruiješe problem, koji je postao politički tabu s ovom godinom i novim evropskim pravilima kojim se brani državno spašavanje, osim ako privatni investitori prvo ne preuzmu gubitke.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *