Pregled štampe za 26. decembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Bračni par Boljević preuzeo Duvanski kombinat

Maja Bojanić, više nije vršilac dužnosti izvršnog direktora Novog duvanskog kombinata (NDK) već je prema novim podacima iz Centralnog registra kompanija u Poreskoj upravi na tu funkciju imenovana Jelena Boljević.

Manje naknade ih tjeraju u bijedu

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece u anketi Vijesti kazale su da su nezadovoljne odlukama Vlade o smanjenju naknada, a spremne su i na radikalne mjere protesta.

Obradović i društvo grade još dvije mHE

Peduzeća Small Hydro Power Plant Mojanska i Small Hydro Power Plant Kutska dobila su građevinske dozvolu za izgradnju novih malih hidroelektrana na rijekama Kutska i Mojanska u opštini Andrijevica.

Dnevne novine

Poslanici da ne daju glas Vladinim mjerama štednje

Protest Unije slobodnih sindikata (USSCG) zbog Vladinih mjera ekonomske politike biće održan danas, na platou ispred zgrade Skupštine. Predstavnici USSCG pozvali su članove i sve građane Crne Gore da se pridruže protestu, koji će početi u 14 sati, i pokažu solidarnost sa onima na koje se odnose mjere koje je usvojila Vlada.

Vlada treba da obustavi naplatu poreza imovinom

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je Vladu da iz Zakona o budžetu izbriše član 17 koji predviđa naplatu poreza imovinom i mogućnost da se poreska i neporeska potraživanja naplaćuju akcijama propalih preduzeća, najavljujući da će, ukoliko se to ne uradi, uputiti inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu zakonitosti ovakvih rješenja.

Telekom snizio cijene

Crnogorski Telekom snizio je juče cijene telefonskih poziva u fiksnoj mreži i usluga pristupa internetu putem ADSL-a, nakon što mu je to naložila Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost. Cijene međumjesnih poziva korisnika Telekoma niže su 30 odsto, poziva prema mobilnim mrežama 45 odsto, a međunarodnih poziva u prosjeku 25 odsto. Maloprodajne cijene za uslugu pristupa internetu niže su deset odsto za sve ADSL pakete, a veleprodajne cijene pristupu internetu 20 odsto.

Dan

Za putovanja i mobilne 11, a dječji dodatak ukidaju zbog 1,6 miliona

Vlada nije primjenjivala mjere štednje kada su u pitanju rashodi za usluge, pa je budžet za te stavke predviđen na 71,7 miliona eura i veći je u odnosu na ovogodišnji za 11,7 miliona eura.

Naplatiti više od bogatih

Plan da se od 700 miliona eura poreskog duga naredne godina naplati samo 12, jasan je pokazatelj da vladajuća većina ne želi da uđe u obračun sa tajkunima koji su poslednjih godina oštetili građane, a punili sopstvene džepove stotinama miliona eura, smara potpredsjednica DPS-a Mirel Radić Ljubisavljević.

Ne odustaju od otpremnina

Predsjednik Vlade Duško Marković sastaće se danas sa pregovaračkim timom penzionera Kombinata aluminijuma. – Premijer će razgovarati sa pregovaračkim timom o zahtjevu penzionera KAP-a za isplatu otpremnina navedeno je u saopštenju kabineta premijera.
Penzioneri KAP-a traže da Vlada sprovede zakon kojim bi bila omogućena isplata otpremnina, kako je navedeno u zahtjevu koji je upućen Markoviću.

Pobjeda

Fokus na unapređenju biznisa

Privredna komora će i u narednoj godini doprinositi unapređenju poslovnog ambijenta naše zemlje kroz uspješno partnerstvo sa državom u ostvarivanju ekonomskog rasta i razvoja, ocijenjeno je na Skupštini PKCG. Iz te organizacije, na čijem čelu je Velimir Mijušković, poručuju da je naredna godina važna za njih jer obilježavaju deceniju postojanja.

Uvesti progresivno oporezivanje

Treba uvesti progresivno oporezivanje i prekinuti naplatu poreza imovinom, smatra potpredsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) Mirel RadićLjubisavljević. Ona je kritikujući predloženi budžet za narednu godnu navela da vlast ne želi da se obračuna sa tajkunima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *