EU provjerava 20 milijardi za italijanske banke

Dodajte komentar

Evropska komisija provjerava dekret koji je donijela italijanska vlada za spasavanje banaka u krizi, uključujući i banku Monte Paschi di Siena (MPS).

Evropska komisija je sa italijanskom vladom u stalnom kontaktu, saopšteno je iz Brisela.
Uz paket pomoći u iznosu do 20 milijardi eura, stečaj treće po veličini banke u Italiji je izbjegnut.

Mi podržavamo dalje jačanje italijanskog bankarskog sektora u skladu s pravilima EU“, rekao je portparol vlasti u Briselu u petak. Na osnovu presedana postoji niz rješenja, uključujući i preventivnu dokapitalizaciju u određenim slučajevima.

Paket vlade premijera Paola Đentilonija treba da garantuje štedišama njihove uloge.

“Treća najveća banka u Italiji sada se može oporavljati i ponovo biti u službi podrške italijanskoj privredi. Štediše Monte Paschi mogu biti sigurni”, rekao je ministar privrede Pier Carlo Padoan na konferenciji za novinare.

Intervencija države je de facto nacionalizacija bankarske kuće, koja je osnovana 1472. godine i najstarija je banka na svijetu.

Vlada Đentilonija odlučila se da usvoji paket za spašavanje banaka nakon što je Monte dei Paschi objavila u četvrtak uveče da nije uspjela da se dokapitalizuje u iznosu od 5 milijarde eura novcem privatnih investitora.

“Iako to nije bila naša prva opcija, ulazak države u banku dozvoljava da ojačamo našu poziciju i ubrzamo rješavanje nenaplativih kredita”, rekao je predsjednik Uprave Montepaschi Marco Morelli.

Italijansko udruženje za zaštitu potrošača Codacons protestuje zbog visokih troškova državne pomoći za italijanske poreske obveznike. “Spašavanje banaka svakog Italijana, uključujući i novorođenčad, košta 333 eura po glavi stanovnika“, upozorio je je predsjednik Codaconsa Carlo Rienzi.

Analitičari upozoravaju da je ovo opasan presedan jer bi moglo biti okidač za slične akcija spasavanja banaka u cijeloj Evropi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *