Pregled štampe za 24. decembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Ekonomija blizu alarmantne zone

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet podržao je Predlog budžeta za 2017. godinu, od oko dvije milijarde eura, sa predloženim sanacionim planom, koje prati korekcija nekoliko zakona. Sjednici nijesu prisustvovali predstavnici opozicije već samo sedam članova Odbora iz redova vladajuće skupštinske većine.

Dozvole dobili Energia i Petrol

Kompanije Energia gas and power Podgorica i Petrol Crna Gora MNE dobili su licence za snabdijevanje električnom energijom, rekli su Vijestima iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Sindikat traži raskid ugovora

Predsjednici sindikalnih organizacija radnika Port of Adria Dobroslav Orlandić i Luka Klisić podržali su kolege iz Luke Bar koji su, uoči zaključenja tendera za kompaniju, osudili posjetu ministra saobraćaja Osmana Nurkovića Turskoj i susret sa vlasnicima Global Portsa koji tri godine gazduje bivšim barskim terminalima.

Dnevne novine

Sačuvana redovnost isplate svih davanja

Vlada je donošenjem Predloga zakona o budžetu za narednu godinu imala cilj da maksimalno sačuva standard ukupnog stanovništa i zaposlenih, sa fokusom na obezbijeđivanje redovnosti isplate zarada i drugih davanja, saopštio je vicepremijer Milutin Simović.

Odbor podržao Predlog budžeta za 2017. godinu

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet podržao je jule Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, u iznosu od oko dvije milijarde eura, sa predloženim sanacionim mjerama javnog duga i budžetskog deficita.

Dan

Vlada nas zadužuje još 2,67 milijardi

Vlada će u narednih pet godina zadužiti građane za još 2,67 milijardi eura, ili u prosjeku preko pola milijarde godišnje, pokazuje sanacioni plan budžetskog deficita i javnog duga, koji je sastavni dio budžeta za 2017. godinu. Kako pokazuju podaci iz plana, od toga će 500 miliona pozajmiti iz domaćih izvora, a ostatak iz inostranih.

Slabiji rast zbog autoputa

Vladine mjere ekonomske politike, po mišljenju guvernera Radoja Žugića, ne odražavaju se na standard građana, a Centralna banka će tim mjerama dati puni doprinos u oblastima za koje su nadležni. On je to kazao na jučerašnjem radnom doručku sa novinarima, ističući da očekuje da će prateći set zakona, koje je Vlada usvojila uz budžet za narednu godinu, doprinijeti održavanju konkurentnosti ekonomije.

Nakon prijetnji blokadom premijer zove na sastanak

Predsjednik Vlade Duško Marković sastaće se u ponedjeljak sa penzionerima Kombinata aluminijuma (KAP) i razgovarati o njihovom zahtjevu za isplatu otpremnina, saopšteno je iz njegovog kabineta. Marković je pristao na sastanak sa penzionerima nakon što su mujuče poslali peti dopis u kojem su zaprijetili da će blokirati ulaz u Vladu.

Pobjeda

Neophodna strategija za smanjenje duga

Guverner dr Radoje Zugić kazaojejuče da ne dijeli mišljenje MMF-a da su Vladine mjere fiskalne konsolidacije blage, već da su ozbiljne, ohrabrujuće i da će proizvesti održivost ekonomije.

Zbog socijalnog pritiska budžet bez razvojne oštrice

Sanacioni plan se morao uraditi, jer godinama više trošimo nego što prihodujemo, zbog čega smo došli u alarmirajuću zonu. Problemje dublje prirode i moramo da stvorimo sistem u kojem ćemo više proizvoditi, a ne trošiti kazao je predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomoju dr Vujica Lazović.

Protest USSCG u ponedjeljak ispred zgrade Skupštine

Unija slobodnih sindikata organizovaće u ponedjeljak u 14 sati protest na platou ispred zgrade Skupštine, zbog Vladinih mjera ekonomske politike. – Imajući u vidu da je Vlada bez prethodnih konsultacija sa socijalnim partnerima usvojila te mjere, kao i da teret pogrešno vođene ekonomske politike ponovo pada na teret zaposlenih i građana, USSCG poziva sve članove i građane da se pridruže protestu – navodi se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *