Žugić: Mjere štednje relativno blage

Dodajte komentar

Vladine mjere štednje su relativno blage i mislimo da je urađen posao koji ohrabruje, ocijenio je guverner Radoje Žugić na radnom doručku sa novinarima.

Imamo budžet i set zakona koji će doprinijeti fiskalnoj održivosti. Mislimo da će ovaj set zakona doprinijeti održavanju konkurentnosti ekonomije i očuvanju poreske baze. Mislim da se vladine mjere ne odražavaju na standard stanovništva. CBCG će dati puni doprinos vladinim mjerama u oblastima za koje smo nadležni“, kazao je Žugić.

Stav zvaničnika MMF-a, Svjetske banke i Evropske komisije je, prema njegovim riječima, da su vladine mjere na njihovom kursu očekivanja,  “s tim što oni misle da su blage”.

Ja mislim da su relativno blage. Mi smo u preporukama Vladi naveli da se socijalna potrošnja mora usmjeriti prema licima u stvarnom stanju socijalne potrebe. Ako kreiramo neodrživu javnu potrošnju, onda ćemo imati problema i sa stečenim pravima. Značajna je ušteda od 126,9 miliona eura, naročito ako se taj trend nastavi i u narednim godinama”, istakao je guverner.

Žugić je rekao da CBCG daje punu podršku zakonu o reprogramu dugoročnih obaveza.

To će riješiti likvidnost realne ekonomije, a blokirana lica će moći da urednije servisiraju obaveze. Očekujem i da se ostvari rast javnih prihoda, kao i da se osnaže sve prihodne institucije“, naglasio je Žugić.

On je dodao da nema zahtjeva za osnivanje novih banaka, napominjući da će CBCG nastojati da bankama omogući prostor za nove kreditne aktivnosti.

Ove godine je izostao pozitivan efekat gradnje autoputa na BDP. Ovaj pozitivan efekat će se preliti na iduću godinu, na osnovu čega je CBCG projektovala rast od četiri odsto“, precizirao je Žugić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *