Kolaps: Pad akcija Monte dei Paski di Sijena 12%

Dodajte komentar

Akcije italijanske banke Monte dei Paski di Sijena pale su juče, jer investitori vjeruju da su propali njeni napori hitnog pronalaženja više milijardi eura kapitala.

U ranom trgovanju na Milanskoj berzi, akcije BMPS su pale za više od 12 odsto, na 16,30 eura, prenosi agencija Frans pres.

Banka Monte dei Paski, najstarija banka na svijetu i treća po veličini u Italiji, utrkuje se sa vremenom u nastojanju da prikupi pet milijardi eura do kraja naredne nedelje ili će u suprotnom morati da zatraži državni paket pomoći.

Ukoliko plan o zamjeni dužničkih hartija banke za njene akcije ne uspije, veliki su izgledi da će uputiti zvanični zahtjev za dobijanje državne pomoći“, kaze Majkl van Dulken iz kompanije “Aksendo markets”.

Banka BMPS je u samom korijenu italijanske bankarske krize zbog koje je u ovoj godini izgubila preko 85 odsto sopstvene tržišne kapitalizacije. Monte dei Paski mora da pribavi pet milijardi eura do kraja decembra, pošto je Evropska centralna banka odbila da joj do sredine januara produži rok za pribavljanje dodatnog kapitala, navodi AFP.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *