Pregled štampe za 21. decembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Oni što kritikuju su manipulatori

Predsjednik Vlade Duško Marković nazvao je manipulatorima sve koji su kritikovali izvršnu vlast zbog mjera za sprovođenje budžetske politike u narednoj godini i poručio da se na te kritike ne bi osvrtao.

Minuli rad zamrzli, plate manje do 5%

Zaposlenima u javnom sektom neće biti povećana zarada za minuli rad u 2017. i 2018. godini, što znači da će minuli rad zaposlenih u javnom sektoru ostati na nivou 2016. Na osnovu toga se očekuje ušteda od 2,8 miliona eura za budžete 2017. i 2018. godine, saopšteno je Vijestima iz kabineta ministra finansija Darka Radunovića.

Za 22 akcionara 63.000, naredna rata u martu

Društvo za upravljanje (DZU) Zatvorenim investicionim fondom (ZIF) Atlas mont isplatilo je prvu ratu za 22 nesaglasna akcionara u ukupnom iznosu od oko 63 hiljade eura u skladu sa predloženim planom izmirenja, potvrdila je juče Vijestima direktorica DZU Mirjana Damjanović.

Dnevne novine

Nurković prisustvovao otvaranju tunela Eurasia

Na poziv ministra saobraćaja, pomorstva i komunikacija Republike Turske Ahmeta Arslana, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković prisustvovao je juče svečanoj ceremoniji otvaranja tunela Eurasia. Svečanoj ceremoniji prisustvovao je i predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan, kao i premijer Binali Jildirim.

Subvencioniraće kamatne stope za četiri preduzeća

Ministarstvo održivog razvoja i turizma odlučilo je da subvencionira kamatne stope na kredite nikšićkom Comp Comercu, beranskoj Beton Group-Popović, preduzećima Peja iz Mojkovca i Kalamper iz Bara.

Dan

Kod Aca se zadužuju 15 miliona

Nakon što je na sjednici skupštine akcionara Rudnika uglja prošle nedjelje donijeta odluka da se uz pomoć bankarskog kredita riješi pitanje bankarskih dugova i duga prema državi za poreze i doprinose, “Dan” nezvanično saznaje da će pljevaljska kompanija kredit uzeti od Prve banke, koja je u vlasništvu Aca Đukanovića.

Crna Gora ima benefite od podmorskog kabla

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema oglasili su se nakon što je “Dan juče objavio tekst “Struja će poskupjeti zbog podmorskog kabla. Iz CGES-a su istakli da je pored do sada predstavljenog značaja projekta široj javnosti veoma važno imati u vidu da se potpisivanjem atinskog memoranduma i drugih akata Crna Gora opredijelila da aktivno učestvuje u stvaranju uslova za funkcionisanje slobodnog tržišta električne energije.

Od 777 miliona naplaćuju samo 12

Poreski dug, prema zvaničnim podacima, na dan 20. jun 2016. iznosio je 777,6 miliona eura, od čega Poreska uprava smatra da je naplativo svega 236,5 miliona eura, kako je navedeno u predlogu budžeta za narednu godinu.
Uprkos slaboj naplati poreskog duga i neefikasnosti Poreske uprave u tom dijelu, što je konstatovala i Državna revizorska institucija u svom izvještaju, gotovo da ništa nije urađeno kako bi naplata poreskog duga bila efikasnija.

Sindikati nezadovoljni niskom cijenom

Za danas je zakazano otvaranje pristiglih ponuda za privatizaciju Luke Bar. Predmet tendera je prodaja 17,03 miliona dionica Luke Bar, odnosno 30 odsto akcijskog kapitala koji se nalazi u vlasništvu Vlade, uz obavezu kupca da predloži i realizuje obavezni investicioni program. Prema dostupnim podacima, najozbiljniji kandidati su kompanija OT Logistics (OTL) iz Poljske i turski Global ports holding, koji gazduje barskim preduzećem Port of Adrija (bivši Kontejnerski terminal).

Pobjeda

Zamrzavanje minulog rada neće smanjiti plate

Vladina odluka o zamrzavanju minulog rada, iz seta najnovih mjera fiskalne konsolidacije, neće uticati na smanjenje sadašnjih plata ujavnom sektoru, saopštenoje Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Znaće da odgovore ako sav teret padne na siromašne

Iz Unije slobodnih sindikata poručili su da je predloženi set vladinih mjera kreiran bez prethodnog dijaloga sa socijalnim partnerima, koji se podrazumijeva u svakoj situaciji kada odluke izvršne vlasti na bilo koji način utiču na ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih i građana.

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *