Nove funkcionalnosti na Beogradskoj berzi

Dodajte komentar

Beogradska berza je u ponedjeljak 12. decembra u svoju platformu za trgovanje hartijama od vrijednosti instalirala dva značajna kvalitativna unapređenja kojima se srpsko tržište kapitala harmonizuje sa standardima trgovanja i praksom razvijenih svjetskih tržišta.

Prvu od novina predstavlja uvođenje u trgovanje naloga sa posebnim uslovima izvršenja. U pitanju su nalozi kojima se klijentima omogućava da nalozi koje ispostavljaju na Berzu imaju djelimično vidljivu količinu („iceberg“), kao i opciju da budu realizovani odmah u cjelosti ili poništeni („fill or kill“), ili da budu realizovani u obimu koji je moguće realizovati samo u trenutku unošenja naloga, nakon čega se nalog povlači sa tržišta („immediate or cancel“).

Uvođenjem u upotrebu naloga sa posebnim uslovima izvršenja, investitorima se omogućava da imaju veću slobodu prilikom formulisanja svoje strategije i nastupa na tržištu, kao i da sam proces trgovanja više usklade sa sopstvenim preferencijama i aktivnostima.

Istovremeno, u proces trgovanja na Beogradskoj berzi od sredine decembra biće po prvi put uvedeno i novo konceptualno rješenje kojim se efikasnije regulišu značajne unutar-dnevne cjenovne oscilacije u trgovanju akcijama – tzv. statička zona fluktuacije.

U pitanju je model trgovanja kojim se omogućava aktiviranje vanrednih procedura u toku trajanja trgovačkog dana, kako bi se, u slučaju većih pomjeranja cijena za pojedinačnu hartiju, omogućilo efikasnije prilagođavanje tržišta novonastalim okolnostima. Očekuje se da će, i na ovaj način, srpsko tržište kapitala unaprijediti efikasnost, a sa tim i atraktivnost za investitore i druge učesnike, navodi se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *