Zara izbjegla plaćanje više od pola milijarde eura poreza?

Dodajte komentar

Zeleni u Evropskom parlamentu optužili su grupaciju Inditex, iza koje stoje brandovi Zara, Bershka i Massimo Dutti, da je u periodu od 2011. do 2014. izbjegla plaćanje najmanje 585 miliona eura poreza.

Zeleni su ovaj podatak iznijeli u sklopu izvještaja u kojem se tretira izbjegavanje plaćanja poreza korporacija premještanjem dobiti u druge zemlje.

Zeleni osuđuju to što Inditex ne plaća porez tamo gdje je ekonomski aktivan nego u “tax-frendly” Holandiji, izbjegavajući plaćanje značajnih poreznih prihoda.

U Holandiji, prihodi od tantijema oporezuju se samo 15 posto. U drugim zemljama EU-a, recimo u zemlji Inditexovog sjedišta Španiji, ta stopa je znatno veća. Holandska podružnica Inditexa, koja upravlja naknadama, ostvarila je, prema izvještaju Zelenih, neto dobit od 1,7 milijardi eura u periodu 2011. do 2014.

Inditex je odbacio izvještaj u prvoj reakciji. Prema Bloombergu, iz grupacije navode da se izvještaj temelji na netačnim pretpostavkama, što je dovelo do pogrešnih zaključaka. Grupa naglašava da se na svim tržištima na kojima posluje pedantno drži važećih poreznih propisa.

Inditex je brzorastući svjetski lider u tekstilnoj idnsutriji, koji ima više od 7.000 trgovina na više od 90 tržišta.

U svom izvještaju Zeleni se bave i drugim koproracijama, navodeći između ostalog trgovca namještajem Ikeu i hemijskog diva BASF, koji profitiraju od različitih poreznih stopa u pojedinim zemljama.

Prema procjenama Evropskog parlamenta korporacije izbjegnu plaćanje do 70 milijardi eura poreza godišnje.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *