Manipulacije euriborom: EK kaznila tri velike banke za gotovo pola milijarde eura

Dodajte komentar

Evropska komisija je zbog kartelskog dogovoranja i manipulacija međubankarskom kamatnom stopom Euribor kaznila banke Credit Agricole, HSBC i JP Morgan Chase.  Ukupan iznos novčane kazne je 485 miliona eura.

Prema izvještajima agencija, odluka Komisije posljednja je u nizu mjera kojima EU nastoje kazniti zloupotrebe, kojima se od finansijske krize služe najveće svjetske banke.

Francuski Credit Agricole, britanski HSBC i američka banka JP Morgan Chase u 2013. nisu bile dio nagodbe, koju je EU između ostalih postigao s Deutsche Bank, Societe Generale i Royal Bank of Scotland, koje su prije tri godine priznale krivicu za učestvovanje  u nezakonitim kartelskim dogovorima u pogledu izvedenih finansijskih instrumenata i ukupno su kažnjene sa rekordnih 1,71 milijardi eura kazne.

Evropska sekretarka za zaštitu tržišnog takmičenja Margarethe Vestager naglasila je da je ovo jasna poruka svim bankama i preduzećima da moraju poslovati u skladu s pravilima EU-a.

Francuska banka je, međutim, najavila žalbu. Kako navode u banci, oni su sigurni da ne krše Zakon o tržišnom takmičenju Evropske unije. Takođe u banci JP Morgan Chase negiraju bilo kakve nepravilnosti i naglašavaju da su sa Evropskom komisijom sarađivali tokom petogodišnjeg istraživanja.

U posljednjih nekoliko godina, 12 banaka priznalo je da su učestvovale u kartelskom dogovoranju u namještanju kamatne stope. One su kažnjene teškim kaznama, a odgovorne osobe su osuđene na zatvor. Zbog manipulisanja Lliborom između 2005. i 2007. godine, britanski sud je u julu na zatvorske kazne osudio četiri bivša radnika britanske banke Barclays, prenosi AFP.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *