Dogovor OPEK-a popunjava budžet Kremlja sa 15 milijardi dolara

Dodajte komentar

Budući da je budžet Rusije projektovan na prosječnoj cijeni nafte od 40 dolara za barel, skok cijena tog energenta na 55 dolara poslije dogovora OPEK-a da smanji proizvodnju, mogao bi da popuni kasu Kremlja sa dodatnih 1.000 milijardi rubalja (15 milijardi dolara), prema ocijeni analitičara banke VTB Kepital.

Ukoliko prosječna cijena nafte ostane na 55 dolara za barel u narednoj godini, ruski prihodi od tog energenta će skočiti za 1.100 milijardi rubalja, na ukupno 6.100 milijardi rubalja (95 milijardi dolara), poručuju iz te banke, a prenosi Raša tudej.

Cijene nafte su, međutim, trenutno u blagom padu nakon što su u ponedeljak premašile 55 dolara za barel, prvi put u 16 mjeseci.

Sjevernomorska nafta “brent” za dostavu u januaru pojeftinila je danas za 19 centi, na 54,75 dolara po barelu, dok je američka “laka” nafta WTI za isporuke u januaru pojeftinila za 32 centa, na 51,47 dolara za barel, izvjestila je agencija Rojters.

Investitori poručuju i da jenjava optimizam povodom dogovora OPEK-a i Rusije da smanje proizvodnju, budući da su članice OPEK-a u novembru proizvele rekordne količine od 34,19 miliona barela, prema istraživanju Rojtersa.

Istovremeno, Rusija je proteklog mjeseca proizvela 11,21 milion barela nafte dnevno, sto je najveći nivo za gotovo 30 godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *