Marković novi predsjednik Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte

Dodajte komentar

Novi predsjednik Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte biće premijer Duško Marković, odlučila je Vlada na jučerašnjoj sjednici, a članovi će biti ministri Milutin Simović, Darko Radunović, Dragica Sekulić, Pavle Radulović, Osman Nurković, Kenan Hrapović, Kemal Purišić, Damir šehović i Mehmed Zenka.

U savjetu će biti i Nataša Pešić, generalna sekretarica Vlade, gradonačelnik Bijelog Polja Aleksandar Žurić kao predstavnik Zajednice opština, Velimir Mijušković, predsjednik Privredne komore, Suzana Radulović kao generalna sekretarica Unije poslodavaca, Duško Zarubica generalni sekretar Saveza sindikata, Srđa Keković generalni sekretar Unije slobodnih sindikata i dosadašnji predsjednik Tenderslce komisije Branko Vujović.

Vlada je prihvatila ostavku direktora Kliničkog centra Ranka Lazovića i za direktoricu izabrala Zoricu Kovačević. Ona je do prije osam mjeseci bila ministarka rada i socijalnog staranja, a prije toga direktorica Doma zdravlja u Danilovgrada, kao i pomoćnik ministra zdravlja.

Za savjetnicu potpredsjednika Vlade za politički sistem Zorana Pažina, imenovana je Ljiljana Radonjić, dosadašnja zamjenica generalnog sekretara Vlade.

Za državnog sekretara u Ministarstvu odbrane imenovan je dilomirani pravnik Slobodan Filipović, koji je do sada bio sekretar Ministarstva prosvjete. Dosadašnja savjetnica u Ministarstvu prosvjete Alma Ljuljanaj, takođe prelazi u Ministarstvo odbrane za vršioca dužnosti generalne direktorice Direktorata za materijalne resurse. Novi ministar odbrane je Predrag Bošković, koji je do sada bio ministar prosvjete.

Umjesto Filipovića za v.d. sekretara Ministarstva prosvjete određen je Omer Mehmedović, koji je do sada bio član Državne komisija za javne nabavke.

Za savjetnike potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj Rafeta Husovića, ponovo su imenovani Asmir Pepić i Admir Adrović.

Za vršioca dužnosti sekretara Ministarstva sporta, imenovana je pravnica Tatjana Bulatović. Za v.d. generalnog direktora Direlktorata za međunarodnu saradnju u MUP-u ponovo je postavljena Tanja Ostojić.

Usvojena je ostavka sekretaru Ministarstva rada i socijalnog staranja Nikole Dedeića.

Marković pozvao da se zaštite radnici

Predsjednik Vlade Duško Marković, kako je navedeno u saopštenju, je na kraju sjednice pozvao nadležne ministre da provjere medijske navode da u pojedinim privrednim društvima poslodavci ne pokazuju adekvatan odnos prema zaposlenima, tvrdeći da za to imaju podršku Vlade.

Želim da pošaljem jasnu poruku da takva praksa nije dobra jer na zaposlenima počivaju vrijednosti koje se stvaraju“, rekao je Marković dodajući da treba afirmisati i investitore i investicije, ali da mora postojati red i na zakonu zasnovan odnos prema zaposlenima, uz uvažavanje socijalnih partnera.

Ovo bi moglo značiti zaokret Vlade u socijalnoj politici, jer je kabinet bivšeg premijera Mila Đukanovića najčešće bio na strani investitora čak i ako je to bilo na štetu radnika. Jedan od najvećih izazova Vlade u narednoj godini biće izrada novog zakona o radu. Đukanović je ranije podržavao zahtjeve poslodavaca.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *