Počinje nova era američke spoljne politike

Dodajte komentar

SAD će prestati sa pokušajima da ruše vlade širom svijetu i sarađivaće sa drugim zemljama koje se bore protiv terorizma, poručio je novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp tokom svoje “turneje zahvalnosti” i obećao početak “nove ere mira”.

Uništićemo Islamsku državu. Istovremeno, vodićemo se novom spoljnom politikom, koja konačno uči na greškama iz prošlosti. Prestaćemo da nastojimo da zbacujemo režime i vlade“, rekao je Tramp u prvom obraćanju tokom “turneje zahvalnosti” u Sinsinatiju, prenosi “Vašington Ekzemajner”.

On je naglasio da će SAD sarađivati sa svakom zemljom koja je zainteresovana da uništi takozvanu Islamsku državu, prenio je Tas.

Sarađivaćemo sa svakom zemljom, koja je voljna da nam se pridruži u nastojaju da porazimo Islamsku državu i radikalni islamski terorizam“, rekao je Tramp.

Novoizabrani predsjednik SAD obećao je da će “izliječiti duboke rane Amerike” navodeći da ta zemlja nema drugog izbora nego da se ujedini i odbaci netrpeljivosti, navodi AFP.

Mi smo veoma podijeljena nacija, ali nećemo biti podijeljeni dugo. Mi ćemo pronaći zajednički jezik i uradićemo posao kako treba. Osuđujemo netrpeljivost i predrasude u svakom obliku i odbacujemo jezik isključenosti i podjela“, rekao je Tramp pred više hiljada pristalica u areni u Sinsinatiju.

U Indijani, koju je prethodno posjetio, Tramp je ponovio da će izgraditi zid duž američko-meksičke granice.

Ljudi govore ‘Mislite li da će Tramp izgraditi zid?’ Vjerujte mi, izgradićemo zid“, poručio je Tramp u kratkom obraćanju obezbjeđenju u kompaniji za proizvodnju klimatskih uređaja u Indijani.

On je dodao da će zid imati “vrata” kroz koja će moći da prolaze legalni imigranti.

AP podsjeća da je nakon intervjua, koji je Tramp dao ubrzo nakon predsjedničkih izbora u SAD, izgledalo da će on odustati od plana da izgradi zid.

Tada je, navodi američka agencija, on rekao da će razmotriti da podigne ogradu na određenim mjestuma duž granice.

Tramp je u četvrtak krenuo na, kako ju je nazvao, “turneju zahvalnosti” u okviru koje je prvo posjetio Indijanu, a potom održao govor na skupu u Sinsinatiju, u Ohaju.

Ohajo je jedna od ključnih saveznih država, koja je pomogla Trampu da na izborima pobijedi bivšu državnu sekretarku SAD Hilari Klinton.

Blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *