Evropski parlament usvojio budžet EU za 2017. godinu

Dodajte komentar

Evropski parlament usvojio je budžet Evropske unije za 2017. godinu, kojim je predviđeno da zemlje članice uplate u zajedničku kasu ukupno 157,85 milijardi eura, a na rashodnoj strani su planirani troškovi od 134,49 milijardi eura.

Za budžet je glasalo 438 poslanika, njih 194 je bilo protiv, sedam je bilo uzdržano, nakon čega je predsjednik parlamenta Martin Šulc potpisao usvojeni dokument, prenosi glasnik organa Evropske unije “New Europe”.

Inicijativa za zapošljavanje mladih dobila je dodatnih 500 miliona evra, dok je još 200 miliona evra namjenjeno za programe privrednog rasta i zapošljavanja.

Ostvarili smo naš cilj. Budžet za 2017. godinu se fokusira na naše prioritete, a to su jačanje privrednog rasta, otvaranje novih radnih mjesta, naročito za mlade, i na rješavanje migracione krize. Dodatnih 500 miliona eura koje smo dobili za Inicijativu za zapošljavanje mladih je očigledan signal za EU da dueluje”, izjavio je poslanik Jens Gejer.

Za fondove namijenjene migracijama osigurano je 728 miliona eura.

Savjet EU i Evropski parlament postigli su 17. novembra kompromis o evropskom budžetu za narednu godinu poslije tri nedjelje pregovora.

Budžet za 2017. godinu manji je za 6,5 odsto od budžeta za 2016. godinu, a to smanjenje je rezultat sporog početka realizacije projekata za regionalnu politiku u ovom sedmogodišnjem razdoblju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *