400 punionica za električne automobile širom Evrope

Dodajte komentar

Njemački proizvođači automobila i Ford dogovorili su zajedničko ulaganje i kreiranje mreže brzog punjenja za električne automobile u Evropi, prenosi Anadolija.

BMW, Daimler, Ford i grupacija Volkswagen sa svojim brendovima Audi i Porsche potpisali su memorandum o razumijevanju koji predviđa uspostavljanje pomenute mreže čija će realizacija početi naredne godine.

Primarni cilj da se obezbijedi 400 mjesta za punjenje električnih automobila širom Evrope, što bi se do 2020. godine povećalo na više hiljada mjesta.

Prema planu, snaga punionice iznosiće 350 kilovata što je brže nego trenutni sistem punjenja koji postoji u svijetu.

Nije navedeno koliko finansijskih sredstava zahtijeva projekat.

Cilj je da s eolakša električnim automobilima da putuju na velike udaljenosti kako bi se što više omasovilo njihovo korištenje u svijetu.

E-mobilnost, odnosno punionice za ekološke automobile, predstavljaju novi koncept mobilnosti u urbanim sredinama.

U Japanu, kao zemlji vrhunskog tehnološkog razvoja, zabilježen je veći broj punionica za punjenje električnih automobila nego benzinskih pumpi.

Punionice za električne automobile rade na principu električne energije gdje se jedan kabal uključuje u punionicu, a drugi u vozilo.

Električni automobili pokreću se elektromotorom uz korištenje električne energije pohranjene u akumulatoru ili drugom uređaju, a vožnja nije propraćena vibracijama i bukom koja je izuzetno izražena kod diesel motora.

Početkom 2000-ih poraslo je interesovanje za ova vozila uslijed povećanja cijena nafte i potrebe za smanjenjem emisije stakleničkih plinova.

Modeli električnih automobila Tesla Roadster, REVAi, Buddy, Mitsubishi i-MiEV, Nissan Leaf i Smart ED su trenutno najprodavaniji električni automobili u svijetu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *