Voren Bafet savjetuje kako sa novcem

Dodajte komentar

Voren Bafet je jedan od najuspešnijih investitora u SAD, a ono što ga izdavaja je način na koji daje savjete. Bez obzira što su zanimljivi, njegovi savjeti daju jasan uvid u način na koji novac funkcioniše. Ovo su 10 najupečatljivijih savjeta na tu temu.

Ne gubite novac

Glavni Bafetov savjet treba pratiti što je moguće bolje. On tačno glasi – Pravilo 1. Ne gubite novac. Pravilo 2: Ne zaboravite pravilo 1. Ovo se odnosi prije svega na investiranje. Ako imate gubitak, jako teško je vratiti se na nulu, a kamoli da ostvarite dobitak.

Kupite vrijednost po niskoj cijeni

Ovo pravilo se nadvezuje na pravilo 1. Kako kaže Bafet: “Cijena je ono što platite, vrijednost je ono što dobijate”. Novac gubite kada nešto preptplatite – npr. kada koristite kreditnu karticu ili kupite nešto što retko koristite. Umjesto toga tražite kvalitetnu robu (akcije ili čarape) kada joj je cijena mala.

Steknite zdrave novčane navike

Vaše ponašanje fomiraju navike”, kaže Bafet. Lanac navika se ne primjećuje dok ne postane suviše težak da ga slomimo. Dobra stvar što navike možete da mijenjate. I štednja je navika, a nemati je veoma loša stvar, dakle praktikujte dobre navike, a izbjegavajte loše.

Izbjegavajte dugove pogotovo na kreditnim karticama

Bafet se obogatio jer je zaradio na kamatama, umjesto da ih plaća, kao što radi većina Amerikanaca. “Najviše ljudi su upopastili alkohol i dugovi”, kaže Bafet. On nam ne treba, i ako ste pametni zaradićete novac mimo dugova. Pogotov je oštar prema kreditnim karticama, na koje su kamate velike i koje treba izbjegavati.

Imajte dovoljno gotovine

U Berkšir Hataveju glavnoj investicinoj kompaniji Vorena Bafeta, po njegovim riječima imaju uvjek 20 milijardi dolara gotovine u rezervi. Po njegovim riječina upravo ova sredstva su doprinijela da kompanija preživi krizu. Keš je za biznis ono što je kiseonik za osobu, mislite o njemu samo kad ga nema.

Investirajte u sebe

Investirajte u sebe što više možete, vi se sebi najvrijednija imovina”, rekao je Bafet i to više puta. “Sve što ulažite u sebe vratiće vam se višestruko i do 10 puta”, kaže on.  I što je još ljepše taj dobitak ne podleže porezu.

Edukujte se o novcu

Ovo je dio ulaganja u sebe. Bafet je poznat po tome što minimalizuje rizik i povećava učinak. Smanjenje rizika dolazi od toga da znate šta radite. Što je jedan od njegovih partnera rekao: “Idite na spavanje pametniji nego što ste bili ujutru”. Za Bafeta formula je jasna – čitajte što više.

Stavite novac u fond sa niskim primanjima

Iako se većina njegovih opaski može okarakterisati kao filozofska, neki savjeti su primenjivi za svakoga. Na primjer, on savjetuje da se stavi novac u indeksirani fond koji donosi mali prinos. “Stavite 10 odsto keša u državne obveznice, a ostatak u fond sa malim prinosom. Ako stavljate male iznose u te fondove proći ćete bolje od prosječnog investitora“.

Vratite nešto društvu

Ako ste u jedan odsto najbogatijih, ostatku svijeta dugujete da mislite na njih”, kaže Bafet. U junu 2015. godine on je donirao 2,8 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe. Sa Bilom Gejtsom je osnovao Giving Pledž fondaciju u kjoj je 130 milijardera dalo obećanje da će donrati svoje bogatstvo.

Posmatrajte novac kao igru na duge staze

Neko sjedi u senci jer je neko drugi prije dosta godina posadio drvo, rekao je svojevremeno Bafet. Ako to počnete sa novcem u budućnosti ćete požnjeti plodove kao što su finansijska sloboda, sigurna penzija i bezbrižan život.

Newsweek

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *